fbpx
NaslovnicaCrna GoraPapović: Izbori u Zeti bez komisije

Papović: Izbori u Zeti bez komisije

Podgorica, (MINA) – Činjenica da ni deset dana nakon raspisivanja lokalnih izbora nije formirana Opštinska izborna komisija (OIK) Zete predstavlja ozbiljno kršenje zakona, standarda i nastavak urušavanja izbornih procesa, ocijenjeno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

“Nakon neustavnog odlaganja izbora, nedozvoljenog prekrajanja izborne jedinice Podgorica u toku izbornog procesa, dobili smo još jedan fenomen koji će Crnu Goru još bolje pozicionirati na karti nedemokratskih izbora – odvijanje izbornog procesa bez ključnog organa za njihovo sprovođenje”, rekla je zamjenica izvršnog direktora CDT-a Biljana Papović.

Kako je istakla, umjesto uvođenja međunarodnih standarda, poboljšanja i reforme izbornog procesa dešavaju se povrede ustavom garantovanog biračkog prava, međunarodnih konvencija i univerzalno prihvaćenih principa.

„Tamo nas vode političke partije i taj proces više nije za građanke i građane nikakvo iznenađenje“, dodala je Papović.

Ona je ukazala da, prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji, OIK-u za novoosnovanu opštinu imenuje Skupština Crne Gore, na predlog Administrativnog odbora, nakon što političke partije koje imaju odbornike u skupštini opštine u kojoj je došlo do teritorijalne promjene treba da predlože svoje predstavnike u komisiji.

Papović je rekla da prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika predaja izbornih lista treba da počne 13. septembra, a da podnosioci potvrđenih izbornih lista imaju pravo na imenovanje ovlašćenih predstavnika u OIK, i druga prava koja proizilaze iz toga.

„Ako OIK do 13. septembra ne bude formirana i funkcionalna, i izborne liste ne budu mogle biti predate, potvrđene i proglašene u zakonom predviđenom roku, slijedi nova povreda – ovoga puta prava na kandidovanje koje je integralni dio Ustavom zaštićenog izbornog prava“, kazala je Papović.

Opasna je, smatra Papović, ležernost sa kojom nadležne institucije, a prije svega Ustavni sud, ignorišu improvizacije i nezakonitosti koje se dešavaju u vezi sa izborima u Crnoj Gori.

„Kako smo krenuli, moglo bi nam se desiti da Evropski sud za ljudska prava uvede stalni termin za bavljenje Crnom Gorom, jer će, s obzirom na to šta partije rade od izbornog procesa i kako se najvažnije institucije ponašaju u tome, to zaista biti potrebno“, zaključila je Papović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cilj Samita pokretanje regiona

Tivat, (MINA-BUSINESS) – ESG Adria Samit, koji je u četvrtak završen u Tivtu, imao...