fbpx
NaslovnicaCrna GoraOpštinski tim traži totalno zaključavanje Budve

Opštinski tim traži totalno zaključavanje Budve

Podgorica, (MINA) – Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Budva predložio je Ministarstvu zdravlja da uvede mjeru totalnog zaključavanja tog grada, koja bi podrazumjevala zabranu rada ugostiteljskih objekata, prelazak na onlajn nastavu i zatvaranje svih predškolskih ustanova i vrtića.

Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje održao je sastanak povodom epidemiološke situacije u Budvi u kojoj je, kako je saopšteno, došlo do drastičnog povećanja broja oboljelih od COVID-a 19.

Prema podacima epidemiološke službe budvanskog Doma zdravlja, u Budvi je trenutno 696 aktivnih slučajeva koronavirusa, sa tendencijom daljeg rasta oboljelih.

Iz Opštinskog tima su u dopisu upućenom Vladi, Ministarstvu zdravlja i Savjetu za borbu protiv koronavirusa, naveli da su svi kapaciteti Doma zdravlja stavljeni na raspolaganje stanovnicima Budve, ali da u ovom trenutku to ne zadovoljava trenutne potrebe, s obzirom na nagli porast oboljelih.

Oni su predložili Vladi i Ministarstvu da, imajući u vidu porast broja zaraženih i činjenicu da je, shodno stopi kumulativne incidencije, Budva već duže vrijeme u crvenoj zoni, preispitaju važeće epidemiološke mjere u Budvi i predlože njihovo pooštravanje.

“Imajući u vidu novonastalu situaciju, Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje predlaže uvođenje
mjere totalnog zaključavanja Opštine Budva, koje bi podrazumjevalo zabranu rada ugostiteljskih objekata, prelazak na onlajn nastavu, zatvaranje svih predškolskih ustanova i vrtića”, piše u dopisu.

Navodi se da rad kompanija i preduzetnika koji se bave trgovinom prehrambenih proizvoda (marketi, supermarketi, hipermarketi) treba prilagoditi trenutnoj situaciji.

“Novonastaloj situaciji treba prilagoditi rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (tržni centar TQ Plaza, prodavnice obuće i odjeće, kozmetički, frizerski saloni, kladionice)”, dodaje se u dopisu.

Predložena mjera totalnog zaključavanja Budve podrazumjevala bi zabranu izlaska iz objekata stanovanja od 17 do pet sati narednog dana, zabranu kretanja, okupljanja i boravka na javnim površinama svakog dana u istom periodu, kao i zabranu međugradskog putovanja.

U Opštinskom timu smatraju da bi ta mjera trebalo da podrazumijeva i zatvaranje igrališta, teretana na otvorenom i zatvorenom prostoru i fitnes centara.

Iz Opštinskog tima predložili su da te mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID-a 19 važe 15 dana od dana njihovog donošenja.

Oni su kazali da rad budvanskog Doma zdravlja treba organizovati u dvije smjene u pojačanom obimu.

Ministarstvo zdravlja, kako su naveli, treba hitno da uputi pomoć u materijalnom smislu i stručnom osoblju, radi što bržeg prevazilaženja novonastale situacije.

Iz Opštinskog tima su kazali da je takođe neophodno pojačati rad patronažne službe koju treba stručno i kadrovski ojačati.

“Opština Budva kao osnivač javnog preduzeća Mediteranski sportski centar, kapacitete dvorane centra stavlja na raspolaganje Ministarstvu zdravlja i budvanskom Domu zdravlja kako bi se formirao COVID centar radi boljeg, bržeg i efikasnijeg djelovanja”, piše u dopisu.

U tom cilju, Parking servis Budva će, kako se navodi, podizanjem rampe, besplatno na parkiralištu kod srednje škole omogućiti građanima nesmetano funkcionisanje i prilaz COVID centru.

Iz Opštinskog tima su saopštili da sve javne institucije i ustanove čiji je osnivač država i Opština Budva do daljeg obustavljaju rad sa strankama, a radno vrijeme se ograničava do 12 sati.

Kako su naveli, Služba zaštite i Komunalno preduzeće sprovodiće dezinfekciju javnih površina i unutrašnjosti objekata.

Iz Opštinskog tima su kazali da nadležne inspekcijske službe treba da pojačaju kontrolu svih kompanija i privrednika koji se bave trgovinom prehrambrenih i neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga.

Od građana se, kako se navodi, očekuje da budu odgovorni i maksimalno poštuju sve preporuke.

Kako je saopšteno, upravnici zgrada i vlasnici etažnih stambenih jedinica, u slučaju postojanja obolijevanja od COVID-a 19 kod stanara zgrade, treba da kontaktiraju Službu zaštite i spašavanja radi dezinfekcije ulaza i preporuka u smislu sprovođenja pojačane higijene zajedničkih prostorija.

Najčitanije

Sjutra okupljanje rukometaša

Podgorica, (MINA) - Muška rukometna reprezentacija Crne Gore okupiće se sjutra u Podgorici i...