fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdlaganje rada Odbora nije u interesu opozicije

Odlaganje rada Odbora nije u interesu opozicije

Podgorica, (MINA) – Interes opozicije je da se intenzivira rad u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, razotkriju i razobliče planovi Demokratske partije socijalista (DPS), kazali su iz Demokratske Crne Gore, nakon sjednice tog tijela.

Sjednici Odbora prisustvovali su generalni direktor za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije (EK) Kristijan Danielson i šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da su visokog predstavnika EU upoznali sa složenom situacijom u Crnoj Gori, posebno onom koja se tiče izbornog ambijenta.

“Zahvalili smo se i Oravu i Danielsonu na podršci za implementaciju Briselskog plana koji je srušio Gvozdenovićev plan, a kojim je bila planirana krađa narednih parlamentarnih izbora“, naveo je Šaranović.

On je rekao da je vladajuća partija ne samo planirali odlaganje sveobuhvatne izborne reforme za period nakon izbora naredne godine, već i instaliranje izborne administracije koja je takvu planiranu krađu na parlamentarnim izborima trebala da verifikuje i legalizuje.

„Članom 24 nacrta izbornog zakona koji je sačinila radna grupa Marte Šćepanović predviđa izbor nove centralne izborne komisije na način koji garantuje njenu direktnu kontrolu od DPS-a“, dodao je Šaranović.

Prema njegovim riječima, kompletna izborna administracija bila samo još jedan od brojnih alata za izbornu krađu.

„Nema tog tajnog plana šefa DPS-a i Predraga Bulatovića koji nećemo otkriti. Ili ćemo stvoriti uslove za fer izbore ili ih neće biti”, poručio je Šaranović.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da DPS ima plan da opoziciju uvede u cajtnot i dodao da je odlaganje rada Odbora u interesu vladajuće partije, a ne opozicije.

„U interesu opozicije je da se intenzivira rad, razotkriju i razobliče planovi DPS-a i da se nametnu rješenja za sveobuhvatnu izbornu reformu. Da tražimo da do 15. novembra imamo utvrđena rješenja za sprječavanje izborne krađe “, naveo je Koprivica.

Na pitanje da li će doći na narednu sjednicu Odbora, Koprivica je kazao da će Demokrate učestvovati u radu tog tijela ukoliko postoji kvorum i ukoliko učestvuje ostatak članova Odbora sa kvote opozicije.

Poslanik Socijalemokratske partije kazao je da je razgovor bio koristan i da su dobili poruke na fonu onoga što EK smatra ključnim vrijednostima i što žele da vide u Crnoj Gori.

 

“A to je potreba za dijalogom koji može da dovede do konsenzusa, koji bi bio baziran na ključnim evropskim vrijednostima za koje EK zainteresova – od vladavine prava do slobodnih i fer izbora“, rekao je Konjević.

On je kazao da je Danielson kao prvu stvar koju želi da vidi u Crnoj Gori naveo vladavinu prava.

Na pitanje da li je formalno zatražio da se Administartivni odbor izjasni o predlogu posebnog kluba poslanika i kako vidi nastavak rada Odbora, Konjević je rekao da oko toga ne treba praviti veliku dramu i da je stvar jednostavna.

„Uputio sam formalni zahtjev. Administrativni odbor treba da se zakaže i da se odluči o zahtjevu Posebnog kluba. Kada to pitanje riješimo nema nijedno formalno otovoreno pitanje vezano za poštovanje Odluke. Nije dobro da ozbiljno ulazimo u rad Odbora i dijalog a da imamo ovu sijenku legaliteta i legitimiteta“, naveo je Konjević.

Administrativni odbor se, kako je dodao, zakazuje za dan, a o tome se odlučuje za 15 minuta, ako postoji politička volja.

„Treba da vidimo odluku Administrativnog odbora, ona je ključna. Ako je ta odluka pozivitivna onda znamo da će se politički subjekti opredijeliti šta je smjer i možemo nastaviti rad Odbora, jer znamo rezultat glasanja na Skupštini“, rekao je Konjević.

Sjednica Odbora prekinuta je u srijedu nakon što su salu napuštili Konjević i Neđeljko Rudović, kao i Koprivica i Šaranović.

Najčitanije