fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdbor o radu Sudskog savjeta i stanju u sudstvu

Odbor o radu Sudskog savjeta i stanju u sudstvu

Podgorica, (MINA) – Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu ramatraće danas godišnji Izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupno stanje u sudstvu u prošloj godini.

u Izvještaju se navodi da je Sudski savjet ispunio ustavnu i zakonsku obavezu obezbjeđivanja i zaštite nezavisnosti, samostalnosti, odgovornosti i profesionalnosti sudova i sudija, ali je neophodno da njegovu nezavisnost poštuju druge grane vlasti u državi.

“Crnogorski sudovi su počeli izvještajnu godinu sa 34.425 predmeta, primili 84.143, završili 80.485, dok je ostalo neriješeno 37.963 predmeta ili 32 odsto”, kaže se u Izvještaju.

Navodi se da je na nivou crnogorskog sudstva stopa ažurnosti 95,65 odsto, a efikasnosti, po indikatorima Evropske komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ), 61,30 odsto.

“U pogledu rješavanja predmeta starijih od tri godine, u odnosu na prethodnu godinu, broj riješenih predmeta je manji za 5,94 odsto, dok je po sudiji prosječno neriješenih „starih“ predmeta 15,49”, kaže se u godišnjem Izvještaju.

Saopšteno da je ukupan broj neriješenih predmeta na kraju prošle godine bio 37.963, što je u odnosu na kraj 2020. godine, više za 3.538, odnosno za oko deset odsto.

“Tokom izvještajne godine, od ukupnog broja odluka po žalbama je 70,36 odsto potvrđeno, 19,66 odsto ukinuto, dok je 5,19 odsto djelimično potvrđeno/preinačeno/ukinuto”, kaže se u Izvještaju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije