fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdbijeni zahtjevi za skidanje imuniteta poslanicima vladajuće većine

Odbijeni zahtjevi za skidanje imuniteta poslanicima vladajuće većine

Podgorica, (MINA) – Administrativni odbor Skupštine nije prihvatio zahtjeve za skidanje imuniteta poslanicima vladajuće većine Zdenki Popović, Milanu Kneževiću, Milunu Zogoviću, Vladanu Raičeviću i Draganu Krapoviću.

Na sjednica Odbora završena je rasprava o ukidanja imuniteta poslanicima vladajuće većine.

Zahtjev za ukidanje imuniteta poslanici Demokratske Crne Gore Zdenki Popović podnijelo je Osnovno državno tužilaštvo (ODT) Pljevlja.

Tužilac ODT Pljevlja Ivan Gačević rekao je da je žabljačka policija podnijela tom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Zdenke Popović, Krsta Koprivice, Mladena Milićevića, Darka Šljivančanina, Zdravka Krstijaća i Pera Popovića zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje zarazne bolesti.

Gačević je, na sjednici Odbora, rekao da su te osobe na Žabljaku dijelile životne namirnice stanovnicima Žabljaka, a da za to nijesu imale odobrenje.

„Svim osim (Zdenke) Popović su priznali krivična djela. Za ostale osumnjičene donijeto je rješenje po nalogu obaveze, određen je novčani iznos koji su oni izmirili i krivična prijava je odbačena“, kazao je Gačević.

Prema njegovim riječima, (Zdenka) Popović ne pristaje da se prema njoj primijeni institut određenog krivičnog gonjenana i nije zainteresovana da se na takav način okonča postupak.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović je kazao da dvije policijske patrole koje su zaustavile vozilo u kojem se nalazila Popović nijesu vidjeli ništa sporno, jer su svi imali potrebnu dokumentaciju i zaštitnu masku i rukavice.

„Popović je došla iz humanitarnih razloga, sve je uradila u skladu sa propisanim mjerama i ni na koji način mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) nijesu prekršene“, rekao je Martinović.

On je ponovio da su sve procedure ispoštovane.

“Da je Milutinov (Simović) NKT radio svoj posao, ne bi bilo ni potrebe za ovim”, kazao je Martinović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Luiđ Škrelja rekao je da se komentarisanjem šta je „uradio legalni ili nelegalni Simović, ili legalni ili nelegalni NKT“ ne doprinosi kvalitetnoj raspravi na sjednici Odbora.

„Nije u redu pričati o čovjeku koji nije na sjednici“, poručio je Škrelja.

Poslanica Pokreta za promjene (Pzp) Branka Bošnjak rekla je da je bilo mnogo većih kršenja mjera NKT-a, ali se gledalo ko kome pripada, i jasno je, kako je navela, da se radi o politički instruiranom procesu koji treba odbaciti.

„Treba da zatvorimo priču oko ovoga i neću dići ruku za skidanje imuniteta Popović“, kazala je Bošnjak.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović kazao je da nije potrebna politizacija i da se treba fokusirati na smjernice koje im je dostavila Stručna služba Odbora.

“Principijelno mislim da parlament treba da da odobrenje za pokretanje krivičnog postupka kada god to traži Tužilaštvo. Ne treba da skidamo imunitet po privatnim tužbama, kao što je navedeno u smjernicama”, kazao je Šehović.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović kazala je da će glasati za svako skidanje imuniteta poslanicima, bez obzira na to od kojeg državnog organa dolaze.

„Ne želimo politički da bojimo raspravu ovdje ili u plenumu, iako je prema našem poslaniku pokrenut takav zahtjev. Mi smo principijelni i poštujemo institucije“, navela je Pejović.

Predrag Bulatović, kao zainteresovan poslanik ispred Demokratskog fronta (DF), rekao da je najveći problem u Crnoj Gori selekcija.

„Nije isto kada se traži skidanje imuniteta za nekog ko je oštetio budžet za milionske iznose i za kršenje mjera NKT-a“, kazao je Bulatović.

Zahtjev za odobrenje krivičnog gonjenja protiv poslanika Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića podnijelo je ODT Podgorica.

Tužiteljka tog ODT-a Ivana Vuksanović kazala je da je krajem 2019. godine u Skupštini, za vrijeme glasanja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, došlo do narušavanja javnog reda i mira.

Ona je rekla da su tom prilikom tadašnji poslanik DF-a Andrija Mandić i Knežević iščupili mikrofon ispred predsjednika Skupštine (Ivana Brajović), a sve kako bi spriječili da se sprovede glasanje za pomenuti zakon.

Bulatović je rekao da je na neustavan i nezakonit način uhapšen cijeli klub poslanika DF-a.

“Podnijeli smo krivične prijave jer smo uhapšeni bez skidanja imuniteta”, naveo je Bulatović.

On je rekao da je DF “ponosan što je učestvovao u tom incidentu i pokušaju pravnog nasilja nad našom crkvom”.

Bošnjak je rekla da je to bio samo nastavak bezočnog progona DF-a.

“Taj dan je poklekla Skupština, i treba, jer pojedini poslanici nijesu htjeli da reaguju na procedure zaštite svih poslanika, bez obzira na to sa koje strane dolaze”, kazala je Bošnjak.

Ona je istakla da je jasno da će biti protiv ovog zahtjeva.

ODT Podgorica podnijelo je zahtjev i za odobrenje krivičnog gonjenja protiv poslanika DF-a Miluna Zogovića.

Vuksanović je rekla da se Zogoviću na teret stavlja krivično djelo napad na službeno lice.

Ona je rekla da se na sjednici Skupštine u decembru 2019. godine Zogović popeo na stolicu i povišenim tonom se obratio policijskim službenicima i dodala da je tadašnjeg predjsjednika Brajovića gađao flašicom vode.

Bulatović je kazao je tužilaštvo moralo da zaštiti poslanika od policijskog službenika koji je uletio u salu sa gas maskom prije ikakvog incidenta.

“Pozivam vas da po službenoj dužnosti vidite ko je taj čovjek koji je nasrnuo na poslanika mimo ovlašćenja”, kazao je Bulatović.

ODT iz Nikšića tražilo je skidanje imuniteta poslaniku PzP-a Vladanu Raičeviću, protiv kojeg se vodi postupak jer je njegov pas prošle godine napao i povrijedio dvije osobe.

Tužiteljka ODT Nikšić Vjera Mićunović kazala je da Raičević “svog opasnog psa rotfajlera nije držao u obezbijeđenim uslovima”.

“Taj pas je 17. juna izašao iz tog prostora i ujeo dvije osobe”, navela je Mićunović.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Burić kazao je da se na glavnom pretresu u Osnovnom sudu u Nikšiću Raičević pozvao na imunitet.

Bošnjak je rekla da Raičević nije ni bio u zemlji kada se to desilo i da to nije zasluživalo tu vrstu krivične odgovornosti.

Mićunović je kazala da su zakonske odredbe nesporne i da je Raičević bio u obavezi da svog psa obezbijedi na odgovarajući način.

“To što nije bio u zemlji ne isključuje njegovu odgovornost za ovo što se desilo”, rekla je Mićunović.

Specijalno državno tužilaštva zatražilo je odobrenje zahtjeva za krivično gonjenja poslanika Demokrata Dragana Krapovića.

U pitanju su, kako je saopšteno, politički događaji koji su se desili u Budvi u junu prošle godine.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da je protiv Krapovića i drugih osoba krivičnu prijavu podnijela Uprava policije zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, pozivanje na otpor i zloupotrebe službenog položaja.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica rekao je da jasno da je riječ o političkom progonu i o tipičnom slučaju kako može doći do urušavanje narodne suverenosti od Tužilaštva koje, kako e naveo, proizvoljno postupa.

“Oni hoće da prekroje odnos snaga, iako je određivanje odnosa političkih snaga jedino u nadležnosti naroda i suverenog građanina”, kazao je Koprivica.

Katnić je rekao da nije riječ o političkom krivičnom djelu.

On je istakao da sprovođenje istrage ne znači da će neko biti okrivljen, nego će se ispitati svi elementi i donijeti odluka, što je, kako je dodao, jedini put ka vladavini prava.

Škrelja je rekao da imunitet nije više ono što treba da bude, nego je “postao privilegovana institucija parlamentarne većine da bi poslanici bili iznad zakona”.

“Ako smo čisti, zašto je problem da se pojavimo pred sudijom”, upitao je Škrelja.

Bulatović je kazao da niko ne želi da poslanik koji je počinio evidentno krivično djelo bude pošteđen za vrijeme svog mandata.

“Ja sam protiv toga da Skupština zaštiti bilo koga koje počinio evidentno krivično djelo”, poručio je Bulatović.

On je rekao da se zalagao da se na nivo principa definiše šta je politički motivisan krivično-pravni proces.

Bulatović je istakao da su Budvi prošle godina desila promjena izborne volje građana.

Bošnjak je rekla da je u pitanje par exelense politički slučaj i dodala da je Katnić “trebalo da se zahvali Krapoviću i onima što su tada u Budvi branili da ne dođe do državnog udara”.

“Jer ono je bio pokušaj državnog udara, uz pomoć institucija sistema”, kazala je Bošnjak.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...