fbpx
NaslovnicaCrna GoraOd novembra registrovano 736 slučajeva velikog kašlja

Od novembra registrovano 736 slučajeva velikog kašlja

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je od početka novembra registrovano 736 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ-a su kazali da je kod 648 osoba bolest potvrđena laboratorijskim putem – PCR ili serološkim analizama, dok je kod 88 obolijevanje prijavljeno na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelim.

„Među registrovanim slučajevima, najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi od 11 do 15 godina – 276, potom od 26 do 64 godine – 117, od 16 do 20 godina – 109, a od šest do deset godina 99 oboljelih“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su u uzrasnoj grupi od jedne do pet godina registrovana 82 oboljela, u uzrasnoj grupi preko 65 godina 23, a ispod jedne godine 17 oboljelih.

Iz IJZ-a su rekli da je u uzrasnoj grupi od 21 do 25 godina registrovano 13 oboljeljih.

Kako su kazali iz te zdravstvene ustanove, najveći broj slučajeva otkriven je u Podgorici – 537, Danilovgradu i Baru po 35, Beranama 31, Nikšiću 22, u Budvi i na Cetinju po 13.

Iz IJZ-a su naveli da je u Kotoru registrovano deset slučajeva, Bijelom Polju devet, Tivtu osam, Herceg Novom sedam, Zeti pet, Ulcinju četiri, Mojkovcu tri, Andrijevici dva i u Petnjici i Pljevljima po jedan.

Kako su kazali, od sredine decembra do nedjelje od nadležnih epidemioloških službi epidemije pertusisa prijavljene u Podgorici, Danilovgradu, Baru, Beranama, Nikšiću, Budvi, Bijelom Polju, Tivtu, Herceg Novom i na Cetinju.

„Od 736 registrovanih slučajeva, kod 690 je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina, ili osobe nijesu bile vakcinisane, ili ne postoji dokaz o vakcinaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina)“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se nakon pet ili više godina od završene primovakcinacije ili revakcinacije ne može očekivati postojanje imuniteta zbog karakteristika acelularne vakcine.

Iz IJZ-a su rekli da je glavni cilj vakcinacije protiv pertusisa da se pravovremenom i potpunom vakcinacijom – primljena 3+1 doza vakcine, zaštite djeca ispod pet godina starosti.

Kako je saopšteno, prema informacijama dostupnim IJZ-u, od početka decembra u Crnoj Gori je zbog pertusisa hospitalizovano 45 osoba, od kojih je trenutno jedan pacijent na bolničkom liječenju.

„Među hospitalizovanim najveći udio su činila djeca ispod pet godina (30), i to odojčad uzrasta ispod 12 mjeseci, među kojima je bilo deset hospitalizovanih i djeca uzrasta od jedne do pet godina, među kojima je bilo 20 hospitalizovanih“, kaže se u saopštenju.

Ukazuje se da među hospitalizovanima, 43 osobe nijesu bile vakcinisane, ili je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina.

Iz IJZ-a su pozvali roditelje da dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom vakcinacije i da bez medicinskih kontraindikacija ne odlažu vakcinaciju.

„Pravovremena vakcinacija je veoma važna i odlaganje vakcinacije bez utvrđenog i medicinski opravdanog razloga može biti veoma opasno, jer se time produžava period kada su djeca osjetljiva na infekcije određenim uzročnicima i može dovesti do ozbiljnih posljedica“, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je pertusis oboljenje kod kojeg se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno vakcinisane odojčadi – djece uzrasta ispod jedne godine, a naročito ispod šest mjeseci, kod kojih je bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

Pored njih, kako su rekli iz IJZ-a, bolest može biti teška i za nepotpuno vakcinisanu djecu uzrasta od jedne do pet godina.

Iz IJZ-a su naveli da adolescenti, odrasli i potpuno vakcinasana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama, posebno kod onih kod kojih je od završene primovakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine.

„Posebno apelujemo na osjetljive grupe, odnosno na članove njihovih porodica i sve osobe koje dolaze u kontakt sa njima, da budu veoma pažljivi i da, pored pravovremene vakcinacije djece, primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika obolijevanja od velikog kašlja i daljeg prenošenja bolesti“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ-a su podsjetili da je, prema Stručno-metodološkom uputstvu, obezbijeđeno PCR testiranje za svu djecu ispod pet godina, trudnice, bolnički liječene pacijente.

Za ostale je, kako su rekli, obezbijeđena dijagnostika analizom specifičnih IgG antitoksin antitjela na Bordetellu pertusis iz krvi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...