fbpx
NaslovnicaCrna GoraOd novembra registrovano 698 slučajeva velikog kašlja

Od novembra registrovano 698 slučajeva velikog kašlja

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je od početka novembra registrovano 698 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ-a su kazali da je kod 643 osobe bolest potvrđena laboratorijskim putem – PCR ili serološkim analizama, dok je kod 88 obolijevanje prijavljeno na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelim.

Kako su naveli, među registrovanim slučajevima, najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi od 11 do 15 godina – 259, potom od 26 do 64 godine – 111.

Iz IJZ-a su rekli da su u uzrasnoj grupi od 16 do 20 godina registrovana 103 oboljela, u grupi od šest do deset godina 96, a od jedne do pet godina 79 oboljelih.

Oni su kazali da je u uzrasnoj grupi preko 65 godina registrovano 20 oboljelh, u grupi ispod jedne godine 17, a u uzrasnoj grupi od 21 do 25 godina 13 oboljelih.

Kako su naveli iz Instituta, najveći broj slučajeva otkriven je u Podgorici – 518 i Danilovgradu 34, potom u Beranama 31, Baru 21, Nikšiću 19, Budvi 13.

Iz IJZ-a su rekli da je na Cetinju registrovano 12 slučajeva, u Kotoru deset, Bijelom Polju devet, Tivtu osam, Herceg Novom sedam, Zeti pet, Ulcinju četiri, Mojkovcu tri, Andrijevici dva, u Petnjici i Pljevljima po jedan.

Kako su kazali, od sredine decembra do nedjelje nadležne epidemiološke službe prijavile su epidemije pertusisa u Podgorici, Danilovgradu, Beranama, Baru, Nikšiću, Budvi, Bijelom Polju, Tivtu, Herceg Novom i na Cetinju.

„Od 698 registrovanih slučajeva, kod 653, preko 90 odsto, je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina, ili osobe nijesu bile imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji – uglavnom kod osoba starijih od 25 godina“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ-a su ukazali da se, nakon pet ili više godina od završene primoimunizacije ili revakcinacije, ne može se očekivati postojanje imuniteta zbog karakteristika acelularne vakcine.

„Prema informacijama dostupnim IJZ-u, od početka decembra u Crnoj Gori su zbog pertusisa ukupno hospitalizovane 43 osobe, od kojih su trenutno dva pacijenta na bolničkom liječenju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su među hospitalizovanim najveći udio činila djeca ispod pet godina – 29, i to odojčad uzrasta ispod 12 mjeseci među kojima je bilo devet hospitalizovanih i djeca uzrasta od jedne do pet godina među kojima je bilo 20 hospitalizovanih.

„Među hospitalizovanima, 41 osoba nije bila imunizovana, ili je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina“, rekli su iz IJZ-a.

Oni su apelovali na osjetljive grupe, odnosno na članove njihovih porodica i generalno osobe koje dolaze u kontakt sa njima, da budu veoma pažljivi i da pored pravovremene vakcinacije djece primjenjuju opšte mjere prevencije, u cilju smanjenja rizika obolijevanja od velikog kašlja i daljeg prenošenja bolesti.

Iz IJZ-a su podsjetili da je, prema Stručno-metodološkom uputstvu, obezbjeđeno PCR testiranje za djecu ispod pet godina, trudnice, bolnički liječene pacijente, dok je za ostale obezbjeđena dijagnostika analizom specifičnih IgG antitoksin antitjela na Bordetellu pertusis iz krvi.

Oni su pozvali roditelje da dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom imunizacije i da bez medicinskih kontraindikacija ne odlažu vakcinaciju.

„Pravovremena vakcinacija je veoma važna i odlaganje vakcinacije bez utvrđenog i medicinski opravdanog razloga može biti veoma opasno, jer se time produžava period kada su djeca osjetljiva na infekcije određenim uzročnicima i može dovesti do ozbiljnih posljedica“, kaže se u saopštenju.

Pertusis je, kako su naveli iz IJZ-a, oboljenje kod kojeg se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi, kod kojih je ta bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

„Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže, ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama, posebno kod onih kod kojih je od završene primovakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine“, rekli su iz Instituta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije