fbpx
NaslovnicaCrna GoraNezavisno tužilaštvo preduslov za članstvo u EU

Nezavisno tužilaštvo preduslov za članstvo u EU

Podgorica, (MINA) – Nezavisno i efikasno tužilaštvo interes je svih građana Crne Gore, ali istovremeno i preduslov za članstvo u Evropskoj uniji (EU), posebno u pogledu zatvaranja poglavlja 23 i 24, poručila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Ona je, povodom 1. novembra, Dana državnih tužilaca Crne Gore, uputila čestitku vršiteljki dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maji Jovanović, glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, nosiocima tužilačke funkcije i zaposlenima u tužilaštvu.

“Odgovorno, nezavisno i profesionalno tužilaštvo je temelj svake demokratske države i garant za izgradnju pravednog i bezbjednog društva”, poručila je Đurović.

Ona je, kako je saopšteno iz Skupštine, navela da, u ukupnom procesu sazrijevanja sistema zasnovanog na osjećaju pravičnosti i sigurnosti, nosioci tužilačke funkcije imaju krucijalnu ulogu i obavezu.

Prema riječima Đurović, biti tužilac je posebna čast, ali i veliko breme koje ne mogu da nose svi, već samo oni najhrabriji i najodvažniji.

“Nezavisno i efikasno tužilaštvo je, prvenstveno, interes svih građana Crne Gore, ali istovremeno i preduslov za članstvo u EU, posebno u pogledu zatvaranja poglavlja 23 i 24, koja se odnose na reforme pravosuđa i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, istakla je Đurović.

Ona je u čestitki navela da posebno želi da ukaže na značaj velikog posla koji su u proteklom periodu obavili Jovanović i Novović.

“Ali i svi pripadnici tužilačkog sistema koji su pokazali volju, odlučnost i nepokolebljivost u borbi sa najvećim devijacijama našeg društva, ne libeći se da pokrenu značajne procese, od čijeg će ishoda zavisiti i naš napredak u procesu evropskih integracija”, kazala je Đurović.

Ona je rekla da je sigurna da će tužilačka organizacija nastaviti da daje dobre rezultate, kao i da je na najvišim državnim funkcionerima da ulože dodatne napore da omoguće ambijent u kome će tužioci moći da rade slobodno i bez pritisaka.

“U tom smislu, mogu računati na punu podršku Skupštine, koja će posvetiti dužnu pažnju svim djelovima sistema čiji je zadatak očuvanje temelja države i društva i briga za interese građanki i građana”, zaključila je Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije