fbpx
NaslovnicaCrna GoraNezavisno i nepristrasno tužilaštvo i pravosuđe od ključne važnosti

Nezavisno i nepristrasno tužilaštvo i pravosuđe od ključne važnosti

Podgorica, (MINA) – Nezavisno, profesionalno i nepristrasno tužilaštvo i pravosuđe od ključne je važnosti za Crnu Goru da ubrza reformu vladavine prava i proces evroatlantskih integracija, kazala je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Rajnke i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa sastale su se danas sa predsjednikom Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momom Koprivicom.

U saopštenju se navodi da je Koprivica obavijestio Rajnke i Popu da se pred tim radnim tijelom Skupštine sprovodi konsultativno saslušanje kandidata za članove Tužilačkog savjeta, na transparentan način i uz punu uključenost javnosti, po prvi put uz direktan prenos na parlamentarnom televizijskom kanalu.

On je rekao da je konkurisao veliki broj kandidata sa respektabilnim kompetencijama, kao i respektabilni kandidati iz nevladinog (NVO) sektora.

„To je obaveza više da se u tom duhu nastavi i finišira proces jer Crnoj Gori treba istinski profesionalan i nezavisan Tužilački savjet, zasnovan na meritokratiji, koji bi krenuo u odlučne reforme“, kaže se u saopštenju.

Rajnke je kazala je da je sastanak bio prilika da se upozna sa ulogom Odbora i naglasila važnost meritokratije i nepristrasnosti kao vodećih principa u izboru članova Tužilačkog savjeta.

“Nezavisno, profesionalno i nepristrasno tužilaštvo i pravosuđe od ključne je važnosti za Crnu Goru da ubrza reformu vladavine prava i proces evroatlantskih integracija”, rekla je Rajnke.

Popa je, kako je saopšteno, pozvala sve relevantne političke aktere da u konstruktivnom dijalogu obezbijede široku podršku u postupku izbora nezavisnih, politički neutralnih i stručnih članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i predstavnika NVO.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije