fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeprihvatljivo da među novoizabranim sudijama nema pripadnika manje brojnih naroda

Neprihvatljivo da među novoizabranim sudijama nema pripadnika manje brojnih naroda

Podgorica, (MINA) – Odluka Sudskog savjeta o izboru sudija Vrhovnog i Apelacionog suda predstavlja kontinuitet administrativnog progona manje brojnih naroda, posebno Bošnjaka, iz institucija sistema Crne Gore, ocijenili su iz Bošnjačke stranke (BS).

Iz te stranke su kazali da je neprihvatljiva informacija da među 11 sudija Vrhovnog i šest sudija Apelacionog suda, koje je Sudski savjet izabrao, nema nijednog pripadnika manje brojnog naroda.

“Takva odluka Sudskog savjeta predstavlja kontinuitet administrativnog progona manje brojnih naroda, posebno Bošnjaka, iz institucija sistema Crne Gore u kojem i onako nijesu bili procentualno srazmjerno zastupljeni”, smatraju u BS-u.

Iz te partije rekli su da je posebno alarmantno stanje procentualne podzastupljenosti Bošnjaka, i svih manje brojnih naroda, u sudskoj vlasti.

“Od 25 sudova u Crnoj Gori, samo su u dva Osnovna suda predsjednici pripadnici manje brojnih naroda, u Vrhovnom sudu nema sudija – pripadnika manje brojnih naroda, dok u Apelacionom, sudijsku funkciju vrši samo jedan sudija pripadnik manje brojnog naroda”, kaže se u saopštenju.

Iz BS-a su kazali da u Sudskom savjetu nema pripadnika manje brojnih maroda.

“Ništa bolje stanje nije ni u državnom tužilaštvu, u kojem je podzastupljenost pripadnika manje brojnih naroda i na rukovodećim mjestima i uopšte, slična kao u sudovima”, navodi se u saopštenju.

Iz BS-a su rekli da ni u Tužilačkom savjetu takođe nema pripadnika manje brojnih naroda.

Prema njihovim riječima, sve to ukazuje na to da su Bošnjaci, i svi manje brojni narodi u Crnoj Gori, izloženi sistematskoj i sistemskoj diskriminaciji, nasuprot činjenici da je Ustav definisao kao državu ravnopravnih građana.

Ustav je, kako su naveli iz BS-a, manje brojnim narodima garantovao srazmjernu zastupljenost i definisao ustavne mehanizme za postizanje tog cilja, kroz razne vidove pozitivne diskriminacije.

“S toga, BS izražava oštar javni protest protiv takvih i sličnih diskriminatornih postupaka i pozivamo na puno poštovanje Ustava i njegovih već pomenutih odredbi”, navodi se u saopštenju.

Iz te partije su sunarodnike i sve ostale građane pozvali na političku borbu za bolju, pravednu i građansku Crnu Goru, u kojoj niko neće biti diskriminisan zbog bilo kojeg ličnog svojstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije