fbpx
NaslovnicaCrna GoraNe popuštaju vanjski pritisci na region

Ne popuštaju vanjski pritisci na region

Podgorica, (MINA) – Zemlje Zapadnog Balkana se susrijeću sa različitim bezbjednosnim izazovima koji u većini slučajeva zahtijevaju zajedničke odgovore, jer se savremeni izazovi ne obaziru na državne granice, rekla je načelnica Generalštaba Vojske Slovenije general-majorka Alenka Ermec.

Ona je kazala da su države u regionu suočene sa kompleksnim unutrašnje-političkim pitanjima, na koja nije lako naći odgovore.

“Izazov je tim veći, što ne popuštaju ni vanjski pritisci ni izazovi, među kojima me naročito zabrinjavanju hibridne aktivnosti, vraćanje stranih boraca, te veliki broj migranata koji se i dalje nalaze u regionu”, rekla je Ermec u intervjuu Pobjedi.

Ona je kazala da je Slovenija uvijek bila veliki zagovornik politike otvorenih vrata Alijanse, a tako će biti i ubuduće.

“Ne sumnjam da sve države regiona koje su se tako odlučile mogu ući u Alijansu – Crna Gora i Sjeverna Makedonija pokazatelj su da su kompromisi i reforme uvijek dostižni, ako je motivacija dovoljno jaka”, kazala je Ermec.

Ona naglasila da će Slovenija aktivno poduprijeti sve države regiona koje se odluče da uđu u Alijansu, kao što je to uradila u slučaju ovih država.

“Ali, želim da naglasim da treba da se poštuje pravo svake države da sama opredijeli svoje spoljnopolitičke ciljeve”, rekla je Ermec.

Najčitanije

Pezer i Obradović najbolji u Draževini

Podgorica, (MINA) – Reprezentativac Bosne i Hercegovine, Mesud Pezer i Anđela Obradović iz Srbije,...