fbpx
NaslovnicaCrna GoraNe inicirati izmjene o izboru čelnika policije i ANB-a

Ne inicirati izmjene o izboru čelnika policije i ANB-a

Podgorica, (MINA) – Zakonske izmjene prema kojima bi mišljenje Odbora za bezbjednost i odbranu bilo obavezujuće za imenovanje čelnika Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) u ovom trenutku ne bi trebalo inicirati, smatra član tog tijela Dragan Krapović.

Predsjednik Odbora Milan Knežević ranije je najavio da će predložiti izmjene i dopune zakona iz bezbjednosnog sektora, prema kojima bi za imenovanje čelnika policije i ANB bilo potrebno pozitivno mišljenja tog tijela i čime bi, kako je rekao, otpočela stvarna kontrolna uloga Skupštine.

Krapović je pojasnio da sadašnji zakonski okvir apsolutno predviđa davanje mišljena na izbor kandidata direktora policije i ANB-a.

„Naravno mišljenje Odbora jeste konsulatativna kategorija, ali računam da nijedna Vlada, ukoliko stigne negativno mišljenje, ne želi da protivno parlamentu i nadležnim parlamentarnim tijelima bira kandidate“, kazao je Krapović agenciji MINA.

Kako je naveo, postojeća zakonska rješenje podrazumijevaju da Odbor o tome treba da se izjasni, ali da mišljenje tog tijela nije obavezujuće za Vladu.

Krapović je rekao da sada ne bi trebalo uvoditi takvu izmjenu kojom bi obavezivali Vladu, s obzirom na heterogenost Odbora u ovom trenutku sa strane većine.

„Postoji mogućnost da bi tim potezom eventualne reforme u tom sektoru, i izmjene kako čelnih ljudi ,tako i nekih drugih pozicija, bile dodatno odložene“, kazao je Krapović.

To, kako je naveo, ne bi bilo poželjno jer su reforme u tom sektoru prijeko potrebne.

„Bezbjednosni sektor, koji je pod vladavinom Demokratske partije socijalista (DPS), je vrlo problematičan i reforme su potrebne radi puta Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU), ispunjavanja mjerila i kriterijuma iz poglavlja 23 i 24 i uvođenja i uspostavljanja vladavine prava“, poručio je Krapović.

On je kazao da će Demokrate kada bude došla inicijativa o izmjena i dopuna zakona to ozbiljno sagledati i jasno iznijeti svoj stav.

„Ja mislim da je postojeće zakonsko rješenje sasvim dovoljno, ali isto tako mislim da je inicijativa Kneževića sasvim legitimna“, rekao je Krapović.

Komentarišući konkurs za direktora policije koji je najavio ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, Krapović je kazao da očekuje da će promjene u Crnoj Gori animirati što veći broj kredibilnih i kompetentnih kandidata da se prijave i da će biti izabran najbolji kandidat,ponovo kažem prioritet je uspostavljanje vladavine prava i ispunjavanja mjerila u poglavljima 23 i 24.

On je dodao da je klub Demokrata, odnosno šef poslaničkog kluba te partije Boris Bogdanović, predložio ministru Sekuloviću određene korake i dinamiku kada je u pitanju Uprava policije , ali da je Vlada izabrala drugačiji put.

„Ali u svakom slučaju ja mislim da promjene moraju biti korjenite i da moraju ići dalje od čelnih pozicija“, ocijenio je Krapović.

Komentarišući v.d. stanje u policiji i ANB, Krapović je kazao da je „to takav momenat“, ali da svakako to nije dobro.

„Ja očekujem da se izađe iz v.d. stanja i očekujem da Vlada preduzme korake,u skladu sa nadležnostima koje ima kako bi smo u punom kapacitetu imali riješeno mjesto direkrora ANB-a, ali i druga mjesta u bezbjednosnom sektoru“, zaključio je Krapović.

Najčitanije