fbpx
NaslovnicaCrna GoraNavodi Miloševića nijesu tačni

Navodi Miloševića nijesu tačni

Podgorica, (MINA) – Navodi državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Rada Miloševića da tužilaštvo nije preduzelo nijednu radnju po pitanju prijave službenika MUP-a za davanje mita nijesu tačni, saopštili su iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Milošević je ranije danas kazao da je prilikom nabavke opreme za praćenje granica pronevjereno više od milion EUR i ocijenio da je tužilaštvo zakazalo.

“Do juče nijesmo imali reakciju tužilaštva. Nuđen je mito članu Nadzorne komisije, policijskom službeniku koji je to prijavio i dao izjavu Višem tužilaštvu i to je završilo u fioci”, rekao je Milošević na konferenciji za novinare.

Iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici kazali su da su netačni navodi da je taj ili bilo koji predmet iz njihove nadležnosti završio u fioci.

„Više državno tužilaštvo u Podgorici obavještava javnost da su netačni navodi koje je na konferenciji za medije iznio Milošević, da tužilaštvo nije preduzelo ni jednu radnju po pitanju prijave službenika MUP-a za davanje mita“, navodi se u reagovanju.

Iz Tužilaštva su rekli da su na današnjoj konferenciji za novinare neprimjereno upućene prozivke na račun državne tužiteljke Tanje Čolan Deretić koja je po podnijetoj prijavi preduzela sve neophodne, zakonom predviđene, mjere i radnje.

Kako su naveli, podatak o davanju mita službeniku MUP-a bio je osnov da Više državno tužilaštvo u Podgorici preduzme mjere i radnje u cilju utvrđivanja da li je prilikom sprovođenja tendera učinjeno krivično djelo iz stvarne i mjesne nadležnosti tog tužilaštva.

Navodi se da je tokom izviđaja utvrđeno da u konkretnom slučaju nije učinjeno krivično djelo iz nadležnosti Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i da su spisi predmeta dostavljeni na nadležnost Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorci.

„Dovodeći u vezu nepotpisani izvještaj MUP-a, koji su sačinili Milošević i članovi Međuresorne komisije, sa dokazima prikupljenim tokom izviđaja u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, ovo tužilaštvo ostalo je pri stavu da u konkretnom slučaju nema osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo iz stvarne nadležnosti istog“, kaže se u reagovanju.

Iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici rekli su da je činjenica da državni sekretar MUP-a ne mora poznavati stvarne nadležnosti tužilaštava i da je krivično djelo davanje mita u nadležnosti osnovnog državnog tužilaštva.

„Činjenica je da Milošević ne zna šta je tokom postupka utvrđeno u odnosu na predmetni događaj, a što je opredjelilo postupajuću tužiteljku u odnosu na stvarnu nadležnost tužilaštva, ali to nije razlog da crta mete i optužuje tužioce koji rade svoj posao u skladu sa zakonom“, piše u reagovanju.

Iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici rekli su da Milošević nema pravo da proziva i označava postupajuću tužiteljku kao tužioca koji postupa nezakonito, bez ikakvog osnova za to, posebno u situacijama kada tužiteljka ne može da mu odgovori u tom trenutku.

„Možda je politički profitabilno, ali je zlonamjerno i nije moralno da se, bez ikakve provjere činjeničnog stanja, targetiraju ljudi koji su sav svoj radni vijek posvetili vladavini prava i borbi protiv kriminalnih aktivnosti“, ističe se u reagovanju.

U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici smatraju da se dnevna politika i populizam moraju razdvojiti od rada, poštovanja principa zakonitosti i odgovornosti.

Iz tog tužilaštva su kazali da će svaki dalji pritisak smatrati političkim uticajem i direktnim miješanjem u rad tužilaštva.

“Smatramo da je o tome potrebno obavijestiti i međunarodne partnere“, zaključuje se u reagovanju.

Najčitanije