fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeEkonomija može da iskoristi povoljnosti od članstva u NATO

Ekonomija može da iskoristi povoljnosti od članstva u NATO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija u narednom periodu može bolje da iskoristi određene povoljnosti od članstva u NATO-u, a jedna od prilika je i NATO Inovacioni fond.

To je ocijenjeno na sastanku ministara finansija i socijalnog staranja i ekomoskog razvoja Milojka Spajića i Jakova Milatovića sa pomoćnikom generalnog sekretara za odbrambena ulaganja, Kamilom Grandom i pomoćnikom za nove bezbjednosne izazove NATO-a, Davidom Van Vilom.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja je saopšteno da je, tokom sastanaka u Briselu, ocijenjeno da je nova Vlada pouzdan partner NATO-a.

Spajić je kazao da je učešće Crne Gore u NATO-u koje je trenutno oko 1,8 odsto ocijenjeno kao jako pozitivno.

On je ocijenio da je Crna Gora na dobrom putu da do 2024. godine ima dva odsto BDP-a potrebnih izdvajanja za bezbjednost i odbranu, kako je dogovoreno na Samitu u Velsu 2014.

“Jedna smo od rijetkih država koja daje prave impulse u tom pravcu“, rekao je Spajić.

On je rekao da je Ministarstvo finansija, u ovom slučaju veoma otvoreno jer su, kako je kazao, svjesni da je odbrana veoma bitna i za ekonomiju Crne Gore, a ne samo za geostrateške aspekte.

Iz Ministarstva su kazali da se tokom sastanka govorilo o tome da članstvo u NATO-u podrazumijeva više od odbrane i da se odnosi na ekonomiju.

„Drago nam je da smo otvorili nove teme poput Inovacionog fonda NATO-a koji se dobro uklapa u strategiju Vlade. Mislimo da ćemo tu imati zanimljivu inicijativu koja bi mogla da krene već od decembra ove godine“, naveo je Spajić.

Milatović je kazao da su razgovarali o svim stvarima koje je Vlada uradila kada je u pitanju unapređenje otpornosti ekonomije, a sve u kontekstu geopolitike.

„Još jedna važna stvar o kojoj smo govorili je način na koji ekonomija Crne Gore u narednom periodu može da iskoristi određene povoljnosti koje nas sleduju u okviru NATO članstva“, rekao je Milatović.

Kako je saopšteno, na sastanku je bilo riječi o načinima na koji crnogorske kompanije u budućnosti mogu mnogo bolje da učestvuju u javnim nabavkama koje postoje u okviru članstva.

Tokom drugog dana posjete, Milatović i Spajić će se sastati sa predstavnicima zemalja članica Evropske unije, koji su dio Radne grupe za proširenje i pregovore o pristupanju Savjeta EU.

Oni će, kako je najavljeno, detaljno predstaviti program Evropa sad i sastati se sa drugim zvaničnicima u okviru evropskih institucija važnih za ekonomski napredak Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije