fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDžona: NATO ostaje pripravan u suočavanju sa izazovima

Džona: NATO ostaje pripravan u suočavanju sa izazovima

Brisel, (MINA) – Saveznice NATO-a suočavaju se sa ekonomskim i političkim posljedicama pandemije izazvane koronavirusom, ali Alijansa ostaje pripravna u borbi sa postojećim i budućim izazovima, kazao je zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Mirćea Džona.

Džona je na onlajn konferenciji rekao da je NATO zasnovan na kulturi solidarnosti i da su saveznice Alijanse pokazale tu solidarnost tokom više od 100 misija pomoći i isporuke medicinske i zaštitne opreme od početka pandemije COVID-19.

“Tako je prethodne večeri preko mehanizma SALIS donirana pomoć Njemačkoj, a Sjedinjene Američke Države su pomogle Rumuniji. Takođe, ovo je situacija kad i male zemlje mogu da pomognu onim većim koje su više pogođene krizom”, rekao je Džona.

Prema njegovim riječima, zemlje se osim sa zdravstvenim, suočavaju i sa ekonomskim, političkim i geopolitičkim izazovima koje kriza nosi.

“Ni već postojeći izazovi nijesu nestali. Štaviše, neki od njih će biti još izraženiji i nepredvidljiviji zbog krize”, kazao je Džona.

On je ukazao da su predostrožnost i oprez u samom vrhu agende NATO-a.

“Moramo preduzeti mjere da spasimo biznis, onemogućimo rast nezaposlenosti. Pametna ulaganja u odbranu i nacionalnu bezbjednost su važna”, rekao je Džona.

On je istakao i ulogu koju je odigrala vojska tokom trajanja pandemije COVID-19, rizikujući sopstveno zdravlje i živote.

Govoreći o posljedicama krize na misije NATO-a, Džona je kazao da je na nedavno održanom sastanku ministara odbrane Alijanse bilo riječi i o suočavanju sa budućim zdravstvenim krizama.

“NATO je tokom decenija svog postojanja razvio određene zahtjeve za otpornišću. U suočavanju sa budućim krizama bićemo mnogo bollje pripremljeni”, rekao je Džona.

On je kazao da su zemlje danas više nego ikad potrebnije jedne drugima.

“Uprkos teškoj situaciji, vojne misije NATO-a u istočnoj Evropi, operacijama u Avganistanu, Iraku i Kosovu se nastavljaju. To je dokaz sposobnosti Alijanse da izrdži pritisak, pa i ovako komplikovanu situaciju kao što je pandemija koronavirusa”, rekao je Džona.

Komentarišući mogućnost da Kina i Rusija iskoriste pandemiju i oslabljenu ekonomiju Evropske unije, kako bi stekli veću kontrolu nad strateškom infrastrukturom, on je kazao da je Alijansa uvijek u pripravnosti.

“Osnovna funkcija NATO-a je netaknuta. Igra realpolitike je uvijek postojala i normalno je da zemlje pokušavaju da unaprijede svoje interese”, rekao je Džona.

Prema njegovim riječima, ukoliko zemlje pokušavaju da naruše povjerenje javnog mnjenja i demokratske institucije to predstavlja problem.

“Oni koji pokušaju da profitiraju na trenutnoj situaciji, neće proći neopaženo i NATO će preduzeti korake da to spriječi”, zaključio je Džona.

Najčitanije