fbpx
NaslovnicaCrna GoraNapredak u većini pregovaračkih poglavlja

Napredak u većini pregovaračkih poglavlja

Podgorica, (MINA) – Evropska komisija (EK) prepoznala je napredak Crne Gore i rezultate u većini pregovaračkih poglavlja, kazao je glavni pregovarač Aleksandar Drljević i dodao da je država odlučna da odgovorno i kvalitetno ispunjava obaveze iz evropske agende.

Drljević je, na konferenciji za novinare povodom predstavljanja izvještaja EK za Crnu Goru, rekao da će ocjene iz tog dokumenta služiti kao smjernice za dalji reformski rad, čiji je krajnji cilj dostizanje evropskog kvaliteta života.

„U većini pregovaračkih poglavlja, EK je evidentirala napredak Crne Gore u procesu pristupanje Evropskoj uniji (EU) i dala precizne smjernice u pravcu što kvalitetnijeg ispunjavanja obaveza, sa naglaskom na oblasti u kojima je potrebno uložiti dodatne napore“, naveo je on.

Drljević je poručio da je Crna Gora odlučna da nastavi da odgovorno i kvalitetno ispunjava obaveze iz evropske agende i bude lider evropske integracije u Zapadnom Balkanu i konstruktivan partner EU i država članica u izgradnji zajedničke evropske budućnosti.

On je dodao da je nakon sedam godina pristupnih pregovpra Crna Gora prešla izuzetno zahtjevnu dionicu puta.

Šefica pregovaračkog tima za poglavlje 23 Marijana Laković kazala je da su zadovoljni rezultatima reforme u pogledu jačanja nezavisnosti, efikasnosti pravosuđa, ali da su svjesni da postoji značajan prostor za unaprjeđenje u toj oblasti.

„Zbog toga smo izradili Nacrt strategije reforme pravosuđa i pratećeg akcionog plana od 2019-2020. godine. On će sadržati sve one mjere i izazove koji su prepoznati u izvještaju“, naglasila je ona.

Prema riječima Laković, preporuke su pretočili u konkretne mjere, a strategija i akcioni plan trebalo bi da budu usvojeni do kraja trećeg kvartala ove godine.

Ona je navela da je Vlada, posebno u izvještajnom periodu, uložila napore kada je u pitanju unaprjeđenje medijskih sloboda, kroz izradu zakona o medijima, dopune i izmjene zakona o nacionalnom javnom emiteru, zakona o elektronskim medijima i set ostalih medijskih zakona.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije