fbpx
NaslovnicaCrna GoraNajpozitivniji uticaj na politiku u državi građani pripisuju EU

Najpozitivniji uticaj na politiku u državi građani pripisuju EU

Podgorica, (MINA) – Više od 43 odsto građana smatra da politička situacija u Crnoj Gori ide u pogrešnom smjeru, a kao najozbiljnije probleme prepoznaju slabo političko rukovodstvo i spoljno miješanje u unutrašnju politiku, pokazala je analiza Udruženja za odgovorni i održivi razvoj (UZOR).

Iz UZOR-a su rekli da analiza pod nazivom „Crna Gora: Zona stranog uticaja“, pokazuje da 24,6 odsto građana najpozitivniji uticaj na politiku u zemlji pripisuju Evropskoj uniji (EU), a najveći negativan uticaj Srbiji – 14,2 odsto.

„S druge strane, podaci našeg istraživanja govore da Srbija ima najveći pozitivan uticaj na privredu Crne Gore (16,3 odsto), a najveći negativan uticaj ispitanici vide u Rusiji (11,6 odsto)“, naveli su iz UZOR-a.

Prema njihovim riječima, 15,4 odsto ispitanika smatra da nijedna država ili grupa država nema posebno negativan uticaj na crnogorsku privredu.

„Čak 45,3 odsto građana smatra da u Crnoj Gori nemamo fer i slobodne izborne procese“, navodi se u saopštenju.

Iz UZOR-a su kazali da je posebno alarmantan podatak da gotovo 70 odsto građana vjeruje da je korupcija u Vladi ozbiljan problem.

„Prema mišljenju građana, najvažnije bezbjednosno pitanje s kojim se Crna Gora trenutno suočava, jeste organizovani kriminal, koji je identifikovalo 35,9 odsto ispitanika“, rekli su iz UZOR-a.

Kako su naveli, sajber kriminal je na drugom mjestu sa 10,8 odsto, dok su imigracija (7,2 odsto) i spoljašnje vojne prijetnje (sedam odsto) prepoznati kao ozbiljni potencijalni problemi.

Analiza „Crna Gora: Zona stranog uticaja“ je dio projekta koji UZOR sprovodi uz podršku Hanns Seidel fondacije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Značajna iskustva Bugarske za pripremu zimske sezone

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Iskustvo Bugarske u pripremi zimske turističke sezone značajno bi pomoglo Crnoj...