fbpx
NaslovnicaCrna GoraMladi moraju imati hrabrosti da grade sopstvenu budućnost

Mladi moraju imati hrabrosti da grade sopstvenu budućnost

Podgorica, (MINA) – Mladi moraju imati hrabrosti da grade sopstvenu budućnost, bez straha i sa sviješću da su sami odgovorni za svoju i sudbinu svojih najbližih, poručili su iz Socijalističke narodne partije povodom 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih.

Analitičarka u Medijskom centru te stranke, Marija Radinović, kazala je da je na probleme sa kojima se suočavaju mladi u Crnoj Gori jasno je ukazalo istraživanje koje je prije nekoliko mjeseci sproveo Centar za građansko obrazovanje.

Ona je podsjetila da je kao najveći izazov tada istaknut njihov sve češći odlazak iz zemlje.

Kako je nave, podaci pokazuju da čak 50 odsto mladih želi da napusti državu, u uvjerenju da će u inostranstvu imati bolji život, a takođe je ogroman broj onih koji razmišljaju o tome.

„Posebno je zabrinjavajuće to što visokoobrazovani prednjače u namjeri da mjesto pod suncem potraže u drugim državama, suočeni sa tužnom istinom da u Crnoj Gori nikada neće moći da ostvare svoje pune potencijale“, smatra Radinović.

Ona je kazala da su ključni razlozi koji opredjeljuju mlade da donesu takvu odluku loša ekonomska situacija, nemogućnost pronalaženja posla, raširena korupcija, nepotizam i partitokratija izražena kroz neophodnost uspostavljanja veza sa vladajućim elitama kako bi se došlo do zaposlenja ili ostvarilo bilo šta drugo.

Radinović je navela da je stopa nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori vrlo visoka u svim starosnim dobima i obrazovnim grupama, a da su mladi pretežno zaposleni na određeno vrijeme sa punim ili nepotpunim radnim vremenom.

Decenijama se, kako je kazala, govori i o deprofesionalizaciji rada, što znači da mnogi mladi ljudi ne rade u struci za koju su se školovali, već prihvataju poslove za koje je potreban niži nivo kvalifikacija, koji su i znatno manje plaćeni.

„Stoga nas više i ne čudi kada u taksijima, kafićima i kladionicama sretnemo prijatelje sa završenim studijama prava, ekonomije, novinarstva ili filozofije“, dodala je Radinović.

Posebno je, smatra ona, poražavajuća činjenica da je većina mladih još stambeno zavisna od svojih roditelja.

„Žalosno je vidjeti ljude od 30 do 35 godina koji još žive u roditeljskom domu, bez posla i bez perspektive da će se u dogledno vrijeme osamostaliti i zasnovati svoju porodicu“, ocijenila je Radinović.

Prema njenim riječima, svjesni da je znanje mnogo manje važno za zapošljavanje od veza sa moćnicima i partijske pripadnosti, mladi se odlučuju da idu linijom manjeg otpora, pa umjesto da se bore protiv pošasti koje uništavaju sve vrijednosti društva, mire se sa surovom realnošću ili odlaze iz zemlje.

Radinović je kazala da mladi znaju i da donosioci odluka ne brinu iskreno o njima, već da ih se sjete samo pred izbore, kada treba osigurati dovoljan broj glasova za očuvanje vlasti.

„Ipak, ne krivimo ih zbog toga jer znamo u kakvom sistemu živimo i koliko se trodecenijska nepromijenjena vlast trudila da stvori društveni milje u kojem će apsolutno sve zavisiti od nje. Ali, naša je dužnost da ukažemo na svu opasnost takvog puta“, istakla je Radinović.

Kako je kazala, mladi u Crnoj Gori zaslužuju kvalitetno obrazovanje, dobre poslove, adekvatne kulturne i druge sadržaje, koji će ih sačuvati od opasnosti koji vrebaju na svakom uglu i proširiti njihove vidike.

„Prije svega, zaslužuju da ih saslušamo, razumijemo njihove probleme i potrudimo se da im pružimo jasnu životnu perspektivu. Ali, i oni moraju pomoći sebi“, naglasila je Radinović.

Mladi, naglasila je ona, moraju imati hrabrosti da grade sopstvenu budućnost, bez straha i sa sviješću da su sami odgovorni za svoju i sudbinu svojih najbližih.

„Samo tada će Crna Gora postati srećna zemlja, iz koje se neće bježati, već u kojoj će se ostajati“, zaključila je Radinović.

Najčitanije