fbpx
17.9 C
Podgorica
October 1, 2022.
NaslovnicaCrna GoraMJU: Radović prekršio Zakon

MJU: Radović prekršio Zakon

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović nije omogućio glasanje o predlogu za smjenu predsjednika te opštine Marka Carevića u roku od 30 dana od podnošenja tog predloga, što je suprotno Zakonu i Statutu Opštine, kazali su iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Iz tog resora rekli su da je Radović bio dužan da sazove sjednicu Skupštine, da se ona održi, omogući rasprava, izvrši glasanje i da lokalni parlament donese Odluku povodom predloga za razrješenje, a sve u roku od 30 dana od njegovog podnošenja, što se nije dogodilo.

„Pored ukazivanja da se sjednica ne održava u skladu sa poslovnikom i više puta izrečenih upozorenja od podnosilaca predloga za razrješenje da se rok za odluku mora ispoštovati, Radović nije omogućio glasanje o predlogu u roku od 30 dana od dana njegovog predloga, što je suprotno Zakonu i Statutu Opštine“, kaže se u saopštenju.

Iz MJU su, odgovarajući na pitanje Radio Televizije Crne Gore u vezi sa aktuelnom situacijom u Budvi, naveli da je Radović, imajući u vidu da je rok za odlučivanje o predlogu za razrješenje Carevića 30 dana od podnošenja predloga, bio dužan da sazove sjednicu u što kraćem roku.

„Sa obzirom na to da rukovodi njenim radom, bio je dužan da stvori uslove za njeno nesmetano održavanje i omogući odbornicima da se izjasne o predlogu za razrješenje Carevića i o predlogu glasaju u roku od 30 dana od njegovog podnošenja“, kazali su iz MJU.

Kako su naveli, Radović je, u situaciji kada dinamika i način rada sjednice kojom rukovodi prijeti da ugrozi zakonske i statutarne rokove, a posebno imajući u vidu datum za koji je sazvao sjednicu parlamenta, imao obavezu da u skladu sa Poslovnikom predloži skupštini da se rasprava odvija u jednom krugu.

On je, kako su dodali, imao obavezu i da odredi drugačije trajanje izlaganja odbornika, kao i to da govori samo određeni broj predstavnika Kluba odbornika, a sve u cilju poštovanja rokova koje diktiraju Zakon i Statut.

Iz MJU su naveli da je u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom, Radović bio dužan da sazove sjednicu Skupštine u roku od 15 dana od podnošenja predloga za razrješenje Carevića.

Skupština je, kako su rekli iz MJU, morala da donese Odluku o tom predlogu u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga.

Najčitanije

vremenska prognoza

Danas oblačno, povremeno kiša

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno...