NaslovnicaCrna GoraMinistarstvo će pomoći domaćinstvima u saniranju štete od poplava

Ministarstvo će pomoći domaćinstvima u saniranju štete od poplava

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pomoći će domaćinstvima ugroženim od poplava u saniranju štete koju su pretrpjela u stočnom fondu, poručeno je tokom posjete ministra Aleksandra Stijovića Žabljaku Crnojevića.

Kako je saopšteno iz tog resora, delegacija Ministarstva, na čelu sa Stijovićem, razgovarala je sa mještanima kako bi im ponudila adekvatnu pomoć i podršku.

Navodi se da je Stijović obećao pomoć koja će biti obezbijeđena u vidu stočne hrane i sijena, na zahtjev domaćinstava koja su pretrpjela štetu od poplava koje su im uništile dio zaliha.

“Dogovoreno je da će Ministarstvo, u skladu sa dobrom praksom, pomoći u saniranju štete domaćinstvima koju su pretrpjela u stočnom fondu”, kaže se u saopštenju.

Mještani su zamolili Stijovića da im se obezbijedi pristup vodovodu, jer, iako se nalaze na samo dva kilometra od regionalnog vodovoda, nemaju pijaću vodu.

Stijović i građani su se saglasili da nedostatak vode za piće predstavlja najveći problem tog podneblja i nepremostivu prepreku za razvoj Žabljaka Crnojevića kao turističke destinacije i mjesta adekvatnog za život građana u 21. vijeku.

Mještani su, kako je saopšteno, kazali Stijoviću da su sva ranija obraćanja prethodnog resornog ministra bila bez rezultata „i ostala samo na obećanjima da će problem biti riješen“.

Stijović je mještane zamolio da se obrate pismenim putem i kazao da će, u dogovoru sa nadležnim službama, vidjeti kakva mogućnost postoji da se konačno trajno riješi problem vode na tom podneblju.

Stijović se saglasio sa mještanima da Žabljak Crnojevića posjeduje izuzetno bogato istorijsko nasljeđe, da se nalazi u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, na samoj granici Glavnog grada Podgorica i Prijestonice Cetinje, a da je nedopustivo zaboravljen od svih.

„Mještani su se požalili da je Žabljak Crnojevića, koji je na UNESCO-voj listi, između ostalog i istorijska kolijevka Crne Gore, ali da i pored toga nikada nije pogledana na adekvatan način od prethodnih vlada“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je česta pojava da domovi tog dijela Crne Gore nemaju napajanja električnom energijom po nekoliko dana, i da čak ni putokazi nijesu adekvatno uređeni.

Prema riječima mještana, put je uništen, šljunak se eksploatiše, što govori da su prepušteni sami sebi.

„Stijović ih je uvjerio da ubuduće to neće biti tako, već da će Žabljak Crnojevića izgledati u skladu sa njegovim vjekovnim značajem za Crnu Goru“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije