fbpx
NaslovnicaCrna GoraMINA video: Poštovanje Kodeksa da bude vodilja svakom novinaru

MINA video: Poštovanje Kodeksa da bude vodilja svakom novinaru

Podgorica, (MINA) – Poštovanje principa novinarskog Kodeksa trebalo bi da bude osnov i vodilja u radu svakog novinara.

Novinar i publicista Budo Simonović, koji ima 50 godina iskustva smatra da je današnje novinarstvo daleko od etike i novinarstva kako ga je on doživljavao i učio.

“Svi pokušaji stvaranja nekih jedinstvenih kodeksa, samoregulatornih tijela, nekoga ko će da prati izvještavanje, odnosno da ocjenjuje kako se radi u novinarstrvu, mislim da je samo jedan vid birokratizovanja novinarstva”, rekao je Simonović.

On ocjenjuje da suštinu Kodeksa treba da čine dvije rečenice.

“Novinar je dužan da se u svakom trenutku na svakom mjestu i svake prilike pridržava istine. Ko nije u stanju da se drži istine, ne može biti novinar”, kazao je Simonović.

Zamjenica glavnog i odgovornog urednika Portala Analitika, Vesna Rajković Nenadić poručuje da Kodeks ne treba posebno objašnjavati već ga treba primijeniti.

“Mislim da su mediji u trci za klikom, gledanosti, čitanosti Mislim da su se vlasnici i urednici medija svjesno opredijelili za nepoštovanje kodeksa jer procjenjuju da im je jeftinije da nekada i neprovjerenu i lažnu vijest emituju i dobiju čitanosti da uglavnom ne snose nikakve posljedice”, smatra Rajković.

Simonović je poručio da novinar, prije svega, treba sam sebe da kontroliše.

“Ako samoregulacija nije u glavi onoga ko uzima pero, ako nije stvorena atmosfera da u novine mora i može da uđe samo ono što je istina, ne trebaju nam ni kodeks niti tijela. Postoji Zakon o javnom informisanju u kojem je sve jasno regulisano i ima da trpimo ili da se služimo tim zakonom ako treba da se odbranimo” ocijenio je Simonović.

Rajković Nenadić je kazala da bi bilo dobro da Crna Gora ima jedno samoregulatorno tijelo ali da je to u postojećim okolnostima nemoguće.

“Mi vidimo i da se ta polarizacija preliva i na lične odnose novinara. Nije ga moguće formirati, a sve i da se formira ono ne bi imalo efekta”, zaključila je Rajković Nenadić.

Najčitanije