fbpx
NaslovnicaCrna GoraMihailo: Uvreda dostojanstva i suvereniteta Crne Gore

Mihailo: Uvreda dostojanstva i suvereniteta Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) vladika Mihailo apelovao je da premijer Zdravko Krivokapić ne dozvoli da se u Prijestonici ustoliči, kako je kazao, čelnik cetinjske filijale crkve Srbije, ocjenjujući da je to uvreda dostojanstva i suvereniteta Crne Gore.

Mihailo se obratio premijeru kao Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit Crnogorski, nasljednik trona crnogorskih mitropolita, crnogorskih vladara i vladika autokefalne CPC.

“U tome svojstvu služim crnogorskome narodu i Crkvi 23 godine, i služiću dok u mene bude daha, nosim i nosiću svoj krst do posljednje ure”, kazao je Mihailo.

On je podsjetio da je godinama kao čovjek pozivao na mir i ljubav među narodima i vjerama u Crnoj Gori koji decenijama ugrožava Srpska crkva, crkva države Srbije.

“Ta crkva, poduprta tom istom državom, raspiruje mržnju među narodima i vjerama i podriva ustavni poredak, dovodeći u pitanje sve naše napore, s ciljem da u konačnici Srbija anektira našu domovinu”, rekao je Mihailo.

On je optužio Krivokapića da je, nažalost, svakim gestom, riječju i djelom “s ruke da taj posao oposli”.

“Pod vašom zaštitom namjerna je da ustoliči beogradskoga namjesnika Joanikija, na uzurpiranu katedru Svetoga Petra Cetinjskoga, katedru CPC, mimo njegovoga amaneta da na nju može da sjedi samo rodni Crnogorac od najprvijih crnogorskih familija”, naveo je Mihailo i dodao “kao što znate on nije Crnogorac i ta crkva kojoj služi nije Crnogorska”.

On je ocijenio da je premijer javno i tajno, bezakonje proglasio za demokratski poredak, a “teror Srbije nad nama i našom zemljom tumačite kao uvođenje reda i poretka u zemlji”.

“Dali ste pristanak Srbiji da njena crkva duhovno okupira našu zemlju i prihvatili da joj budete instrument, koji treba da Crnu Goru dovede do konačne propasti”, kazao je mitropolit CPC.

On je upitao Krivokapića da li zna kako se zove takav odnos prema svojoj zemlji i kako se nazivaju njegovi akteri.

“Odgovoriću Vam – takav akt predsjednika Vlade je velizdaja, a akteri su kvislinzi”, rekao je vladika Mihailo.

On je ocijenio da je ustoličenje, kako navodi, čelnika cetinjske filijale crkve Srbije, na uzurpiranu stolicu crnogorskih mitropolita CPC uvreda dostojanstva i suvereniteta Crne Gore, uvreda svakoga etničkoga Crnogorca.

To je napad na Cetinjski manastir kao simbol moći i trajanja naše domovine Crne Gore”, rekao je Mihailo i poručio premijeru da “dobro zna da taj akt neće ostati bez odgovora”.

Mihailo je zamolio crnogorskog premijera da pokaže odgovornost.

“Ugledajte se na crnogorske vladare koji su mirili posvađane i branili dostojanstvo i suverenitet Crne Gore. Mirite i odbranite ih i upišite se u dostojne sinove naše domovine”, naveo je Mihailo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije