fbpx
NaslovnicaCrna GoraMehanizmi kontrole i nadzora da funkcionišu besprekorno

Mehanizmi kontrole i nadzora da funkcionišu besprekorno

Podgorica, (MINA) – Policijski službenici koji kvalitetno rade svoj posao moraju biti ohrabreni i nagrađeni, kazao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i poručio da svi mehanizmi kontrole i nadzora moraju funkcionisati besprekorno.

On je u parlamentu, odgovarajući na poslanička pitanja, naveo da je golim okom vidljivo da postoje pripadnici policije koji imaju ogromno bogatstvo, a da njihova zarada nije u skladu sa tim.

“Naša obaveza je da sve to provjerimo”, rekao je Sekulović, navodeći da su u okviru predloga zakona o unutrašnjim poslovima predvidjeli nekoliko mehanizama za to.

Sekulović je kazao da su bezbjednosne provjere za stupanje u rad i tokom rada jedan od mehanizama za “čišćenje” policije od korumpiranih kadrova, kojih, kako je naveo, u policiji nesporno ima.

“Takođe, planiramo da uvedemo poligrafsko testiranje kao obavezu za one službenike koji se bave borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije na okolnosti njihovog rada, pod prijetnjom gubitka radnog mjesta”, rekao je Sekulović.

On je dodao da su predvidjeli posebnu instituciju koja će se baviti generalno antikorupcijom i, između ostalog, provjerom imovine.

“Imamo viziju policije kao službe koju treba snažiti, jer su policijske zarade nevjerovatno niske”, kazao je Sekulović.

On je istakao da se moraju ohrabriti i nagraditi kvalitetni službenici.

“Mora se sačuvati kvalitetan kadar, uvesti novi kvalitetan kadar, dati mu punu zaštitu sistema, odnosno države, ali sa druge strane svi mehanizmi kontrole i nadzora moraju da funkcionišu besprekorno. Samo na taj način se stvara adekvatna ravnoteža”, naglasio je Sekulović.

On je kazao da je za borbu protiv korupcije na visokom nivou potrebna snažna sprega između Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja.

Sekulović je, odgovarajući na pitanje poslanika koalicije Crno na bijelo Srđana Pavićevića, kazao da za vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina smatra da je spreman i da umije da radi kako treba.

“Ima moje puno povjerenje”, rekao je Sekulović.

Kako je naveo, za svaki ozbiljan rezultat potrebno je određeno vrijeme.

Sekulović je kazao da neki rezultati već postoje i da su prepoznati.

“Ali za ozbiljan sistemski, dugoročan rezultat potrebno je da čitav sistem funkcioniše, kao i odlučna volja. Daćemo sve od sebe, ali ako ne budemo radili posao kako treba, jasna je linija odgovornosti i posljedica koja proističe iz toga”, poručio je Sekulović.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica pitao je Sekulovića da li su u okviru Ministarstva i Uprave policije pokrenuti postupci analize, procesuiranja ili utvrđivanja odgovornosti policijskih službenika u vezi postupanja prema građanima, u kontekstu prekoračenja ovlašćenja, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja, tokom javnih okupljanja u maju i junu prošle godine.

Odgovarajući na to pitanje, Sekulović je naveo da je pokrenut određeni broj disciplinskih postupaka.

“Šest disciplinskih postupaka je u toku, šest je u fazi prekida jer su u postupku pred tužilaštvom, a u dva postupka je došlo do konstatacije unutrašnje kontrole da nije došlo do prekoračenja”, kazao je Sekulović.

Prema njegovim riječima, pokrenut je solidan broj postupaka.

“Da li su oni svi obuhvaćeni? Sigurno da nijesu. Da li su svi perfektno sprovedeni? Sumnjam”, naveo je Sekulović.

On je kazao da novim zakonom o unutrašnjim poslovima disciplinsku komisiju za teže povrede službenih dužnosti vraćaju u okvir Ministarstva, i da smatraju da je to bitan reformski korak.

“Mi smo predvidjeli zakonom o unutrašnjim poslovima da u okviru MUP-a se formira disciplinka komisija koja će se baviti tim pitanjem, kako sa razloga veće specijalizacije u okviru Ministarstva, tako i ubrzanja efikasnosti ovih postupaka”, naveo je Sekulović.

On je rekao da u posljednjih šest mjeseci zvanično nije bilo prekoračenje službenih ovlašćenja.

Sekulović je kazao da daje javnu riječ da će onaj ko bude kršio ljudska prava i slobode biti adekvatno sankcionisan kroz odgovarajuće pravne mehanizme.

“A naravno neće moći očekivati da napreduje u karijeri. Napredovaće u karjeri oni koji budu radili kako treba”, poručio je Sekulović.

Najčitanije