fbpx
NaslovnicaCovid19Maske obavezne u prodavnicama, apotekama, ustanovama javne uprave

Maske obavezne u prodavnicama, apotekama, ustanovama javne uprave

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori od danas je obavezno nošenje zaštitnih maski u svim ustanovama javne uprave i objektima od vitalnog značaja, kao što su prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske stanice, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

On je, na konferenciji za novinare povodom epidemiološke situacije u državi, rekao da je nošenje zaštitnih maski obavezno u zatvorenim dijelovima aerodroma, željezničkim i autobuskim stanicama.

Galić je naveo da su mjere na snazi narednih 14 dana, od danas do 12. avgusta.

„Nakon analize epidemiološke situacije i uporedne analize mjera u zemljama regiona, Evrope i svijeta došlo se do zaključka da zbog povećanja u broju novoregistrovanih slučajeva, naročito kod osoba starijih od 65 godina i povećanog broja hospitalizacija pacijenata budu uvedene i nove protivepidemijske mjere“, kazao je Galić.

On je naglasio da će ukoliko mjere ne dovedu do poboljšanja epidemiološke situacije i nastavi se trend rasta indikatora obolijevanja i umiranja, sa povećanim brojem zahtijeva za hospitalizaciju, uslijediti mjera obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima.

Kako je kazao Galić, da do toga ne bi došlo, potrebno je da osobe koje se nijesu vakcinisale protiv COVID-19 infekcije to i učine.

„A ukoliko jesu prime treću ili četvrtu buster
dozu najmanje tri mjeseca nakon kompletne vakcinacije ili prirodne infekcije, naročito rizične grupe, a to su osobe starije od 65 godina, imunokompromitovane osobe ili sa hroničnim bolestima“, rekao je Galić.

On je naveo da su od ukupnog broja preminulih 72 odsto bile nevakcinisane osobe.

Prema riječima Galića, intenzitet aktivnosti virusa u populaciji u Crnoj Gori kao i u drugim zemljama okruženja i Evrope je na visokom nivou.

On je kazao da je široka prostorna rasprostranjenost sa akcentom na opštine južnog i centralnog regiona zemlje i trendom porasta epidemije sa dupliranjem broja novoregistrovanih slučajeva na dvonedeljnom nivou.

„Opterećene zdravstvene službe prijavljuju blaže kliničke slike i oblike bolesti što je karakteristika sada u cirkulaciji dominantnog Omikron soja u odnosu na prošlogodišnji Delta soj, koji je bio četiri puta letalniji i izazivao u većem obimu teške kliničke slike i hosptalizacije“, naveo je Galić.

On je kazao da se u Crnoj Gori sprovodi najveći broj testiranja u regionu na hiljadu stanovnika.

„Time smo u prethodnom periodu i detektovali veliki broj slučajeva što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom“, dodao je Galić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije