fbpx
NaslovnicaCrna GoraMANS: Uoči izbora državne institucije ponovo krše zakon

MANS: Uoči izbora državne institucije ponovo krše zakon

Podgorica, (MINA) – Više državnih institucija krši ograničenje upotrebe budžetskih sredstava u toku izborne kampanje, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz te nevladine organizacije (NVO) rekli su da analiza koju su napravili pokazuje da među institucijama prednjači Zavod za zapošljavanje (ZZZ), koji je u avgustu potrošio 1,1 milion EUR više od šestomjesečnog prosjeka potrošnje te državne institucije.

Kako su naveli, Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja ograničava upotrebu državnih sredstva na način da državnim institucijama “zabranjuje mjesečnu potrošnju veću od prosječne mjesečne potrošnje u prethodnih šest mjeseci od dana raspisivanja do dana održavanja izbora”.

Iz MANS-a su kazali da je ograničenje potrošnje sredstava iz budžeta uoči izbora uvedeno kao odgovor na raširenu praksu da upravo u toku izborne kampanje pojedine državne institucije koriste budžetska sredstva po raznim osnovama kako bi ostvarili uticaj na slobodu izbora kod glasača.

„Podaci koje je analizirao MANS u slučaju ZZZ pokazuju da je prosječna mjesečna potrošnja te institucije bila oko četiri miliona EUR, da bi u avgustu Zavod sa svog računa isplatio oko million više, odnosno 5,16 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Iz MANS-a su rekli da se najveći dio povećanja odnosio na ostale transfere pojedincima, gdje je Zavod u avgustu isplatio čak 781 hiljadu EUR, što je za 329 hiljada više od mjesečne potrošnje na ovoj budžetskoj liniji ZZZ.

Kako su kazali iz te NVO, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je tokom avgusta potrošilo čak 500 hiljada EUR više od mjesečnog prosjeka, a najveće povećanje potrošnje u mjesecu kada su raspisani lokalni izbori, bilo je na stavci neto zarade.

„Tako je MUP u avgustu isplatio neto zarade u iznosu od 4,3 miliona EUR, što je za oko 380 hiljada EUR više od zakonom definisanog prosjeka tokom šest mjeseci uoči raspisivanja izbora“, navodi se u saopštenju.

Iz MANS-a su kazali da je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine mjesečni prosjek premašila za 365 hiljada EUR, a najveće prekoračenje unutar budžeta te institucije je zabilježeno sa budžetske linije – konsultantske usluhe, studije i projekti.

„Povećanje od 334 hiljade EUR bilježi i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, dok je Ministarstvo kulture i medija u avgustu isplatilo za 331 hiljadu više od mjesečnog prosjeka“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da najveća odstupanja od mjesečnog prosjeka potrošnje to ministarstvo bilježi u transferima pojedincima i transferima opštinama.

„Ministarstvo odbrane je tokom avgusta potrošilo za 200 hiljada više od mjesečnog prosjeka, a najveća odstupanja su zabilježena na transferima pojedincima i jednokratnoj socijalnoj pomoći“, rekli su iz MANS-a.

Iz te NVO su kazali da je Skupština Crne Gore u avgustu premašila prosječnu mjesečnu potrošnju za oko 100 hiljada EUR, kao i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove koja je prekoračila zakonsko ograničenje za 117 hiljada EUR.

„Od državnih institucija koje su prekršile ograničenje u potrošnji državnih sredstava, MANS je registrovao i Zavod za školstvo – oko 40 hiljada EUR, Državni arhiv – oko 28 hiljada EUR, ali i Tužilački savjet – oko 28 hiljada EUR“, rekli su iz te NVO.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kako su naveli, propisuje prekršajne kazne zbog nepoštovanje zakonskog ograničenja upotrebe državnih sredstava tokom izborne kampanje.

„Članom 68. zakona propisuje se novčana kazna u iznosu od 200 do dvije hiljade EUR za odgovorno lice u državnom organu u kome se registruje prekoračenje mjesečne potrošnje“, dodaje se u saopštenju.

Iz MANS-a su rekli da će sjutra Agenciji sa sprečavanje korupcije predati inicijative za pokretanje postupka zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Marić objavio spisak za pripremni kamp

Podgorica, (MINA) - Selektor ženske pionirske fudbalske reprezentacije Crne Gore, Mirko Marić, objavio je...