fbpx
Naslovnica Crna Gora Mandić: Zadovoljan sam rezultatima popisa

Mandić: Zadovoljan sam rezultatima popisa

100
foto: Skupština Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao da je kao pripadnik srpskog naroda veoma zadovoljan rezultatima popisa stanovništva, koji su predstavljeni danas.

Mandić je, na početku skupštinskog zasijedanja, čestitao Upravi za statistiku – Monstat na sprovođenju popisa.

On je rekao da su neke slike dobre, a neke ne, ukazujući da na podatak da je devet opština u “dubokoj starosti”, kao i da je 20 odsto građana mlađe od 18 godina.

“Kao pripadnik srpskog naroda veoma sam zadovoljan da je popis protekao pošteno, da smo dobili rezultate onakvi kakvi jesu, jer je situacija u Crnoj Gori sada bolja nego što je bila ranije”, istakao je Mandić.

Poslanik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković rekao je treba obratiti pažnju na demografske karakteristike popisa – na to da stanovništvo stari i da je mali broj mladih ljudi.

“Crna Gora je pokazala svoj građanski karakter. Uspjeli smo da očuvamo građansku Crnu Goru uprkos raznim naletima nacionalizama iz regiona, a naročito jednog koji je bio usmjeren da se potpuno promijeni struktura naroda i jezika u državi”, kazao je Eraković.

Poslanik Bošnjačke stranke Amer Smailović rekao je da zadovoljan “pokazanom smjelošću bošnjaćkog naroda” na popisu.

“Uprkos brojnim pritiscima, pokušajima asimilacije i dijeljenja u razne kolone, pokazali smo nacionalnu zrelost”, naveo je Smailović i dodao da je za deset odsto porastao broj ljudi u Crnoj Gori koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci.

Poslanik Građanskog pokreta URA Filip Adžić rekao je da su rezultati popisa pokazali da Crna Gora može biti samo građanska država.

On je dodao da su rezultati popisa pokazali i da je Mandićeva politika izgubila smisao.

“Ono što ste u prethodnom periodu govorili o ugroženosti srskog naroda, jezika, o svim patnjama koje su doživljavalim, palo je u vodu”, naveo je Adžić.

Poslanik Nove srpske demokratije Marko Kovačević istakao je da je zadovoljan rezultatima popisa.

“Srpski narod je pokazao čvrstinu. U prethodnih 100 godina više totalitarnih ideologija su pokušavali da urade sve da srspkog naroda nema na ovom prostoru, a danas smo vidjeli da ga ima više nego ranije”, kazao je Kovačević.

Poslanica Pokreta Evropa sad Jelena Nedović rekla je da je Vlada Milojka Spajića pokazala da vođenjem mudre politike i ljudskim pristupom može da riješi sve probelme i tenzije koji su postojale u vezi sa popisom.

“Monstat je pokazao profesionalanost i da može da se vjeruje da su crnogorske institucije iznad politike”, dodala je Nedović.

Poslanik Socijaldemokrata, Branislav Nenezić, pozvao je premijera i ministre da objave podatke iz svojih popisnih listića.

“Da vidimo da li imamo 40 odsto ministara koji se izjašnjavaju kao Crnogorci i govore crnogorskim jezikom”, naveo je Nenezić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS