fbpx
NaslovnicaCrna GoraMandić predstavio novi logo Skupštine

Mandić predstavio novi logo Skupštine

Podgorica, (MINA) – Predsjednik parlamenta Andrija Mandić predstavio je novi vizuelni identitet Skupštine Crne Gore sa zgradom nekadašne Zetske banovine, navodeći da Cetinje zaslužuje da se jedna od najvažnijih istorijskih zgrada u tom gradu nađe na logu parlamenta.

Mandić je, na prvoj sjednici jesenjeg zasijedanja Skupštine na Cetinju, podsjetio da je danas 90 godina od ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića koji je, kako je naveo, bio prva žrtva fašizma.

„Aleksandar Karađorđević je velika istorijska ličnost, zaslužuje da mu ovdje na Cetinju pomenemo ime i kažemo da je bio prva žrtva fašizma“, kazao je Mandić.

On je rekao da je, u skladu sa Poslovnikom, donio odluku o novom vizuelnom identitetu Skupštine, oličenom u objektu zgrade nekadašne Zetske banovine u kojoj su se nalazile najvažnije institucije Republike Crne Gore.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić pitao je Mandića na osnovu kojeg akta je odlučio da donese odluku o vizuelnom identitetu Skupštine, navodeći da je to još jedan nastavak zloupotrebe institucija.

Nikolić je naglasio da je Mandić o tome trebalo da razgovara sa poslanicima na kolegijumu i upozna ih sa idejom o izmjeni vizuelnog identiteta Skupštine.

„Simbolika je jasna i zato se vi pozivate na Zetsku banovinu, na vrijeme kada je Crna Gora izgubila ime, dostojanstvo i dio svoje teritorije“, rekao je Nikolić.

On je istakao da građani vide šta rade Mandić i parlamentarna većina koja, kako je naveo, dozvoljava hajdučiju i nasilje.

Prema riječima Nikolića, jasno je šta je osnovna ideja i vodilja i šta Mandić pokušava da uradi.

„Vi pokušavate da preoblikujete karakter ove isntitucije, pa onda i države, ne bavite se vi slučajno ovim temema“, kazao je Nikolić obraćajući se Mandiću.

Jasno je, kako je naveo Nikolić, da takvo ponašanje aminuje parlamentarna većina.

“I zato vi gušite parlamentarnu većinu u tom zagrljaju, a građani to kažnjavaju“, dodao je Nikolić.

Mandić je, pozivajući se na ovlašćenja Generalnog sekretara da predloži vizuelni identitet, kazao da možda imaju različite poglede na prošlost, ali da im je zajednički cilj da Crna Gora bude članica Evropske unije (EU).

On je istakao da je takvim logom želio da uvaži prijestonicu i zgradu u kojoj su donošene najvažnije odluke prije i poslije 1941. godine.

Mandić je kazao da nije važno kako će opozicija to da tumači i da izvlači zaključke, nego je važno da „ništa nije prekršeno“.

Poslanik Građanskog pokreta URA Filip Adžić kazao je da Mandić promoviše ljubav prema Cetinju, pozivajući se na ljude o kojima nijedan Cetinjanin ne misli pozitivno.

„Ovo je provokacija i prekrajanje istorije“, poručio je Adžić, dodajući da je dobro da građani Cetinja vide kakav je odnos parlamentarne većine prema Cetinju.

Poslanik DPS-a Oskar Huter rekao je da je poniženje za Prijestonicu da Mandić “sjedi ispred grba ispred kojeg sjedi“, dodajući da Cetinje zaslužuje da se nađe na simbolima Skupštine.

Kako je dodao, to ne mora biti zgrada Zetske banovine, već postoji veliki broj drugih objekata na Cetinju koji bi to mogli biti.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić istakao je da bi na današnjoj sjednici bilo važnije pomenuti događaj vršnjačkog nasilja koji se dogodio u Baru i u kojem je u dvorištu škole teško povrijeđen učenik.

„Danas cijela Crna Gora treba da slavi ako se spasi moj mladi sugrađanin Daris Mujić koji je bio žrtva vršnjačkog nasilja“, kazao je Nenezić, dodajući da je trebalo govoriti o unapređenju zakonske regulative za slučajeve vršnjačkog nasilja.

Kako je kazao, dok se u Skupštini usvajaju zakoni i raspravlja o logu, djeca u školama nijesu bezbjedna.

Mandić je kazao da svi žele da dječak bude dobro, dodajući da su počinioci otkriveni i da će odgovarati pred zakonom.

„To je ono što treba da uradi država“, rekao je Mandić, navodeći da u Crnoj Gori ima i drugih tragedija i da su se poslanici opozicije fokusirali samo na jednu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije