fbpx
NaslovnicaCrna GoraLeukemija i tumori najčešća dijagnoza malignih bolesti

Leukemija i tumori najčešća dijagnoza malignih bolesti

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori, prema raspoloživim podacima, u 2018. godini registrovana su četiri smrtna slučaja od malignih bolesti u dobi do 19 godina, dok su najčešće dijagnoze tih bolesti kod djece i adolescenata leukemija i maligni tumori mozga, kosti i limfoma.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) su, povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, kazali da se svake godine, kod više od 300 hiljada djece, starosti do 19 godina, dijagnosticira neka vrsta maligne bolesti.

“Od tog broja, približno osam do deset djece živi u nisko razvijenim i srednje razvijenim zemljama sa stopom preživljavanja od oko 20 odsto”, kaže se u saopštenju.

Taj podatak je, kako su dodali, u znatnom kontrastu u odnosu na visoko razvijene zemlje, gdje stopa izliječenja od mnogih uobičajenih malignih bolesti kod djece prelazi 80 odsto.

“Prema raspoloživim podacima Registra za maligne neoplazme Crne Gore, najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata do 19 godina su leukemija i maligni tumori mozga, kosti i limfoma.

Takođe, podaci pokazuju da od malignih bolesti u Crnoj Gori češće obolijevaju dječaci (66,7 odsto).

Iz IJZ su kazali da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) definisala osnovni cilj do 2030. godine, koji je usmjeren na uklanjanje boli i patnje kod djece i njihovih porodica, kao i dostizanje stope preživljavanja djece oboljele od malignih oboljenja od bar 60 odsto.

To, kako su naveli, predstavlja dupliranje trenutne stope preživljavanja, što će spasiti približno oko jedan milion dječjih života u narednoj dekadi.

SZO je u septembru 2018. godine objavila novu inicijativu za prevazilaženje identifikovanje nejednakosti u preživljavanju djece oboljele od malignih bolesti koja žive u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama, sa jedne i one koja žive u visoko razvijenim zemaljama sa druge strane.

“Trenutno je u toku trogodišnja kampanja za Međunarodni dan djece oboljele od raka (2021-2023), koja je posebno usmjerena na podršku djeci i adolescentima oboljelim od raka, njihovoj hrabrosti, otpornosti”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je logo kampanje u formi drveta života čiju krošnju čine otisci ruku djece.

“Otiscima se prestavljaju stope preživljavanja djece oboljele od raka na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou”, kaže se u saopštenju.

U cilju obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljelih od malignih bolesti zgrada Instituta večeras će biti osvijetljena žutom bojom, simbolom tog datuma.

Najčitanije

Putevi

Putevi pretežno suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po pretežno suvim putevima i...
Vaskrs

Danas je Vaskrs