fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Vlada ne traži ništa drugo nego da se razumije sa Rusijom

Krivokapić: Vlada ne traži ništa drugo nego da se razumije sa Rusijom

Podgorica, (MINA) – Vlada ne traži ništa drugo nego da se razumije sa Rusijom i da ta država ima isti ili sličan odnos sa drugim članicama Evropske unije (EU), kojima teži i Crna Gora, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

On je, povodom Dana Rusije, 310. godišnjice od prvih političkih kontakata između te države i Crne Gore i 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, prisustvovao proslavi u organizaciji ambasade Rusije.

“Zahvaljujem Njegovoj ekselenciji što nas je sabrao da proslavimo tri jubileja. Prvi jubilej koji je star 310 godina, drugi koji je star 15 godina i onaj koji je vječni a obilježava odnos ruskog naroda prema svojoj Rodini”, kazao je Krivokapić, saopšteno je iz Vlade.

On je rekao da se najstariji od tih svečanih događaja desio 1711. godine.

“Upravo na jučerašnji dan je vladika Danilo pročitao proglas koji je uputio car Petar crnogorskom narodu koji ga je pozvao da ostane u svom slobodarskom duhu i čuva svoju vjeru”, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, od tog trenutka pa do današnjih dana traju istorijske veze, koje su imale različite periode.

Krivokapić je naveo da je prvi događaj vezan za vladiku Vasilija iz roda Petrovića koji je, kako je kazao, u petoj misiji ostao da počiva u Rusiji.

“Zahvaljujući razumijevanju carice, on je sahranjen na najdostojanstveniji način u crkvi koja je simbol okupljanja svih značajnih ljudi u Rusiji, a to je crkva Blagovještenja”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da se drugi događaj desio sa Svetim Petrom Cetinjskim koji, kako je naveo, zbog sličnih situacija, “kao možda i danas zbog podmetačina različitih dezinformacija nije uspio da dođe do voljene Rusije.”

“I treći događaj koji je malo ostao zabilježen, a to je događaj kada je Njegoš posjetio Rusiju i prvo opijelo koje je urađeno Puškinu uradio je upravo vladika Rade. To su ta tri značajna elementa koja čine prvi dio odnosa u našim dugogodišnjim trajanjima”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da se drugi dio odnosi na savremeni, diplomatski dio koji se dešava unazad 15 godina “i naravno ne možemo a da se ne osvrnemo da je i predsjednik (Vladimir) Putin među prvima priznao nezavisnost Crne Gore.”

“Jedan od elemenata koji je bitan a treba naglasiti je da je Vlada Rusije podržavala proevropski put Crne Gore”, rekao je Krivokapić.

Kako je kazao, onaj trenutak koji je nekako poremetio odnose je opredjeljenje spoljne politike Crne Gore koji se desio 2016. godine i kada je Crna Gora odlučila da bude član NATO saveza.

“To je zasigurno jedan trenutak koji je predstavljao kritični momenat u našim relacijama. Ali, znate kako, kao i u životu, ako ste prijatelji, prijatelji su vječni. I ako imate prijatelja, prijatelj vas razumije”, naveo je Krivokapić.

On je rekao da je opredjeljenje ove Vlade potpuno jasno i nedvosmisleno, i da je ono iskazano Sporazumom koji su potpisala tri lidera “i to 8. septembra kao znak naše buduće spoljnopolitičke orijentacije.”

“Iz takve spoljnopolitičke orijentacije možda je neko očekivao drugačiji odnos ove Vlade prema Rusiji. A mi ništa ne tražimo nego da se razumijemo i da Rusija ima isti ili sličan odnos sa drugim članicama EU, kojima teži i Crna Gora”, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, u vremenu brojnih dezinformacija, vrlo često te dezinformacije utiču na određene političke odluke.

“Politika ovoga vremena je racionalna politika, ona je realna i pragmatična i u tom realizmu i pragmatičnosti mi treba da gradimo buduće dobre odnose i to na onim prostorima koji ne predstavljaju prepreku za razumijevanje”, smatra Krivokapić.

To su, kako je naveo, prije svega, kultura, obrazovanje, nauka, inovacije, i jačanje trgovinsko-ekonomskih odnosa.

“Znam, iako naši mediji o tome spekulišu, da sigurno Rusija nije imala bilo kakve loše političke namjere, nego da je odluke da ne bude letova iz Moskve i Sankt Peterburga donosila na osnovu naših zvaničnih podataka Instituta za javno zdravlje”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je, pošto je Crna Gora po svim kriterijumima ušla u zeleni pojas, siguran da će već početkom sljedećeg mjeseca letovi iz Moskve i turisti biti dočekani klasičnim gostoljubljem, toplim morem, divnim osjećajem koji imaju i vezuje ih za Crnu Goru.

“To je ono što nas spaja. Sve što nas spaja treba da unapređujemo, da ono što nas razdvaja pokušamo da razumijemo jedni druge i da na najbolji način odgovorimo u korist građana i Rusije i Crne Gore“, zaključio je Krivokapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije