fbpx
NaslovnicaCrna GoraKorupcija i organizovani kriminal i dalje među najvećim izazovima na ZB

Korupcija i organizovani kriminal i dalje među najvećim izazovima na ZB

Podgorica, (MINA) – Korupcija i organizovani kriminal i dalje su jedan od najrasprostranjenijih i najistrajnijih izazova vladavini prava Zapadnog Balkana, a oduzimanje nezakonito stečene imovine, jedno je od najefikasnijih sredstva borbe protiv tih zločina.

To je poručeno na konferenciji “Efikasno oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom u Zapadnom Balkanu”, u organizaciji AIRE centra i Regionalne antikorupcijske inicijative, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako je saopšteno iz AIRE Centra, konferencija u Sarajevu okupila je preko 100 sudija, tužilaca, profesora i drugih stručnjaka iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske i Italije.

“Korupcija i organizovani kriminal i dalje predstavljaju jedan od najrasprostranjenijih i najistrajnijih izazova vladavini prava Zapadnog Balkana, pa je oduzimanje nezakonito stečene imovine, kao dio krivičnog procesa, jedno od najefikasnijih sredstva borbe protiv ovih zločina”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se tim putem sankcionišu krivična djela, ali se i odvraća od takvih radnji u budućnosti, time što se oduzimanjem ilegalno stečenog profita počiniocima šalje jasna poruka da se zločin ne isplati.

Projekt menadžerka AIRE centra Nevena Kostić rekla je da je Zapadni Balkan ostvario ogroman napredak u usvajanju zakonodavstva o oduzimanju imovinske koristi, ali da prilikom njihovog sprovođenja i dalje uočavaju značajne probleme.

“Uprkos tome što se ta tema nalazi na političkom dnevnom redu svih jurisdikcija u regionu, nijedna od zemalja regiona nije sačinila posebnu strategiju o oduzimanju imovinske koristi, čime bi se ona predstavila kao cilj državne politike, već to pitanje predstavlja aspekt raznih strategija”, rekla je Kostić.

Ona je navela da je, pored toga, neophodno nastaviti sa unapređivanjem kapaciteta policije i tužilaštava koji sprovode finansijske istrage.

“Budući da se trenutno suočavamo sa problemom nedostatka kapaciteta i vještina, ne samo u okviru specijalizovanih jedinica, već i u organima zaduženim za istraživanje i gonjenje krivičnih djela”, pojasnila je Kostić.

Kako je kazala, zemlje regiona su pokazale spremnost da se bave tim problemima, a pojedini uspjesi znatno su ih izdvojili ispred mnogih drugih regiona u svijetu.

Prema riječima Kostić, na političkom nivou sve zemlje Zapadnog Balkana prepoznale su potrebu formiranja organa za oduzimanje imovinske koristi, i čvrsto su fokusirane na taj cilj, iako se nalaze u raznim fazama.

“Pored toga, prepoznata je mogućnost upotrebe trajno oduzete imovinske koristi, koja se ne iskoristi za naknadu štete oštećenih, za društveno korisne ciljeve, a Albanija i Srbija su već pokazali kako je to moguće sprovesti u praksi”, kazala je Kostić.

Šefica sekretarijata Regionalne antikorupcijske inicijative Desislava Gotskova navela je da će se učesnici upoznati s najnovijim istraživanjima i informacijama o oduzimanju imovinske koristi na Zapadnom Balkanu, praksi Evropskog suda za ljudska prava, kao i o društveno korisnoj upotrebi oduzete imovine.

“Projekt i mreža praktičara vodeći su primjer najbolje regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a Regionalna antikorupcijska inicijativa nastaviće da ih podržava u njihovim naporima u prevenciji i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, kazala je Gotskova.

Ona je navela da je godišnja konferencija o efikasnom oduzimanju imovinske koristi stečene krivičnim djelom u Zapadnom Balkanu, okupila apraktičare koji su uključeni u projekat u cilju da podijele svoju stručnost i znanje.

“Događaj će istaći naše zajedničke uspjehe, promišljanja novih trendova i pružiti prostor za diskusiju budućih antikorupcijskih inicijativa. Konferencija omogućava nastavak regionalnog dijaloga, tako što pruža priliku za razmjenu znanja, iskustava i najboljih praksi”, pojasnila je Gotskova.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini (BiH), Džulijan Rajli, rekao je da su organizovani kriminal i korupcija ključne prepreke prosperitetu i vladavini prava.

Kako je kazaoo, oduzimanje imovine kriminalcima je nezaobilazni način podrivanja poslovnog modela kriminalaca i korumpiranih političara.

“Moramo dijeliti znanje, vještine i stručnost kako bismo kriminalce izveli pred lice pravde i udarili ih gdje najviše boli – u njihovo bogatstvo. Mnoga područja su ažurirala svoje krivične zakone i procedure. Drugi su u toku tih promjena”, rekao je Rajli.

On je naveo da je većina uspostavila posebne zakone vezane za oduzimanje imovine zasnovane na međunarodnim standardima.

“To su pozitivni koraci, a Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi u međunarodnoj zajednici će uraditi sve kako bi vam pomogli da završite izgradnju neophodnog zakonskog okvira, procedura i postupaka”, kazao je Rajli.

Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić rekla je da je oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom ima svoje uporište u temeljnom pravnom načelu da niko ne može zadržati protivpravno stečenu imovinsku korist.

“Oduzimanje nezakonito stečene imovine samo je jedan oblik sveukupnih nastojanja nadležnih državnih tijela da se efikasno suprotstavljaju korupciji”, kazala je Galić.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija je rekao da su svjesni da su očekivanja javnosti kada je rad tužilaštava i sudova u pitanju velika.

“Borba protiv korupcije, organizovanog i privrednog kriminala i dalje je u fokusu kako domaće javnosti tako i međunarodne zajednice, našeg partnera u reformskom procesu pravosuđa BiH“, istakao je Lagumdžija.

On je ukazao na važnost preispitivanja dosadašnjeg načina rada, unapređenje procedura i, generalno, odlučniju borbu protiv te vrste kriminaliteta.

„Očekivanja su velika, samim tim i pritisak na tužioce da unaprijede, ne samo kvantitet, već i kvalitet svog rada“, rekao je Lagumdžija.

Regionalna konferencija “Efikasno oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom u Zapadnom Balkanu” održana je u sklopu projekta „Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu putem jačanja regionalne saradnje u oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom“.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije