fbpx
NaslovnicaCrna GoraKljučna politička volja vlasti, opozicije i svih drugih aktera

Ključna politička volja vlasti, opozicije i svih drugih aktera

Podgorica, (MINA) – U sprovođenju efikasnih i progresivnih reformi ključna je politička volja vlasti, opozicije i svih drugih aktera, poručio je šef Delegacije Evropske Unije (EU) u Podgorici Aivo Orav, povodom završetka njegovog mandata u Crnoj Gori.

“Nekada čujemo da Crna Gora nešto ne može da uradi zato što je previše mala, ili previše mlada demokratija. Dolazim iz Estonije. U mojoj zemlji vjerujemo da biti mali i mlad nije nedostatak“, naveo je Orav u autorskom tekstu.

Naprotiv, kako je kazao, to treba da bude prednost u sprovođenju efikasnih i progresivnih reformi.

„Naravno, politička volja je u tome ključna. Politička volja onih na vlasti, ali takođe i politička volja opozicije i svih drugih aktera“, rekao je Orav.

Kako je naveo, riječ „bojkot“ se prelako koristi u Crnoj Gori.

„Kada bojkot počne postaje veoma teško okončati ga. A onda izgleda kao najlakše rješenje tražiti od EU da nešto učini. EU nije politička partija“, kazao je Orav.

Kako je rekao, podrška koju EU uživa među crnogorskim građanima je skoro 70 odsto i taj broj je znatno veći od podrške bilo kojoj vladajućoj koaliciji koja se može zamisliti u Crnoj Gori.

„Zato bi možda bilo dobro kada bi političari pažljivije slušali svoje birače, u cilju što bržeg i što efikasnijeg napretka ka EU. Ovaj san može postati stvarnost. Ipak, toliko puta sam tokom prethodne četiri godine čuo kako o nečemu nema kompromisa i pregovora“, naveo je Orav.

On je poručio da riječ „bojkot“ treba zamijeniti riječima „pregovori“, „kompromisi“, konsenzus“, kao što je to slučaj u EU.

Orav je naglasio da je u svim zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, vladavina prava ključ i poručio da mnogo toga treba uraditi.

„U tom kontekstu, želim da pomenem slobodu medija. To je oblast u kojoj smo posljednjih godina u kontinuitetu ukazivali na nedostatak napretka“, naveo je Orav.

Kako je kazao, Crna Gora može da unaprijedi situaciju brzo, čim bude uspostavljen sistem medijske samoregulacije koji je inkluzivan i u potpunosti funkcionalan.

„Svi se slažu, ali iz nekog razloga čini se da je to nemoguća misija. A tu je i pitanje Savjeta Radio Televizije Crne Gore“, dodao je Orav.

Prema njegovim riječima, novi primjer kako Crna Gora umije da iznenadi desio se prošlog mjeseca kada je Skupština usvojila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola.

Orav je kazao da je bilo puno spekulacija o spremnosti EU da prihvati nove članove u svoju porodicu.

„Drago mi je da odlazim iz Crne Gore u trenutku kada je Unija još jednom dokazala da ispunjava svoja obećanja“, naveo je Orav.

Dovoljno je, kako je dodao, samo pomenuti ogromnu redovnu finansijsku pomoć Crnoj Gori i posebnu pomoć tokom krize izazvane epidemijom COVID-19, kao i za ekonomski oporavak od posljedica krize.

Orav je podsjetio da su države članice EU takođe odlučile da otvore pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što, kako je naveo, znači da je konkurencija u regionu najzad tu, jer će Sjeverna Makedonija i Albanija ubrzo startovati u trci ka EU.

On je poručio da to treba posmatrati samo u pozitivnom svjetlu, kao dodatni način motivisanja svih vlada na Zapadnom Balkanu.

„Nadam se da će biti manje izgovora zašto nešto nije moguće uraditi i više opipljivog učinka. To ne bi trebalo da bude previše komplikovano, jer je sve što je potrebno uraditi navedeno u godišnjim izvještajima Evropske komisije“, naveo je Orav.

Kako je dodao, osporavanje sadržaja izvještaja nikoga neće približiti EU.

„Čitaću povremeno vijesti iz Crne Gore i podržavaću njen proces EU integracija onoliko koliko bude u mojoj moći i onoliko koliko to Crna Gora bude zasluživala“, zaključio je Orav u autorskom tekstu.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...