fbpx
NaslovnicaCrna GoraKlinički centar obezbijedio kontinuitet ERCP metode

Klinički centar obezbijedio kontinuitet ERCP metode

Podgorica, (MINA) – U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) od sada će se u kontinuitetu obavljati endoskopska retrogradna holangio-pankreatografija (ERCP), procedura koja se primjenjuje u dijagnostičke i terapijske svrhe u cilju snimanja žučnih puteva i pankreasnog kanala.

Iz KCCG je saopšteno da je menadžment obezbijedio tehničke uslove i neophodan kadar, čime je ta ustanova prevazišla višegodišnji problem kontinuiranog pružanja te zdravstvene usluge osiguranicima.

Proceduru će, kako su rekli iz KCCG, raditi konsultanti i gastroenterohepatolozi te zdravstvene ustanove.

„ERCP je kombinovana endoskopska i radiološka (rendgenska) invazivna procedura, koja se primjenjuje u dijagnostičke i terapijske svrhe u cilju snimanja žučnih puteva i pankreasnog kanala uz prethodno davanje kontrasta“, kaže se u saopštenju.

Iz KCCG su kazali da ERCP metoda podrazumijeva uvođenje fleksibilnog endoskopa od usta do druge porcije dvanaestopalačnog crijeva.

„Dijagnostički postupak se ogleda u iniciranju kontrasta u žučne ili pankreasne vodove, dok terapijski postupak dovodi do otvaranja izlaza žučovoda i/ili pankreasnih vodova u dvanaestopalačno crijevo“, navodi se u saopštenju.

Nakon tog postupka, kako su rekli iz KCCG, može se pristupiti eventualnom vađenju kamenaca iz tih vodova, ili obezbjeđivanju njihove drenaže kroz postavljene stentova ili nazalne sonde.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

milojko spajić, čestitka, kurban bajram

Spajić: Kurban bajram dodatno inspiriše duh solidarnosti među građanima

Podgorica, (MINA) – Premijer Milojko Spajić čestitao je vjernicima islamske vjeroispovjesti Kurban bajram navodeći...