fbpx
NaslovnicaCrna GoraKavarić: Od velikog kašlja oboljelo 14 novorođenčadi i odojčadi

Kavarić: Od velikog kašlja oboljelo 14 novorođenčadi i odojčadi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je od velikog kašlja oboljelo 14 novorođenčadi i odojčadi, ali nijedno nije hospitalizovano, kazao je predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Nebojša Kavarić.

On je, u jutarnjem programu Televizije E, rekao da zabrinjava rast oboljelih i apelovao na roditelje da vakcinišu djecu jer je to jedini način prave zaštite.

U Crnoj Gori su od početka novembra registrovana 452 slučaja velikog kašlja, a najveći broj je uzrasta od 11 do 15 godina.

Kavarić je kazao da su, za oboljenja koja se inače nijesu pojavljivala i koja su se sporadično znala pojaviti u regionu i u Crnoj Gori, sve brojke značajne.

“Krajem novambra je bilo 60-ak inficiranih na nivou Crne Gore. Brojka od 452 osobe je sada negdje malo i iznad toga”, rekao je Kavarić i dodao da je od te brojke polovina djece uzrasta od 11 do 15 godina.

On je naveo da ih najviše interesuje to što je 50-ak oboljelih od jedne do pet godina.

“Ono što nas takođe najviše interesuje su novorođenčad i odojčad. Dakle, beba u uzrastu do godinu je 14. Niko od njih nije hospitalizovan”, rekao je Kavarić.

Kako je naveo, u prosjeku je, na svakih 100 hospitalizovanih beba do godine, po jedan smrtni slučaj.

“Podaci su zabrinjavajući i trebaju da nas stimulišu da odvedemo dijete što prije na vakcinaciju, jer je efikasnost značajna i to je najbolji način za sprečavanje pojave pertusisa”, kazao je Kavarić.

On je istakao da majka ne može, zbog raznih imunoloških okolnosti, prenijeti imunitet na bebu.

Kavarić je objasnio da je jedini način za prenošenje imuniteta vakcinacija trudnica u zadnja tri mjeseca trudnoće.

“Ta vakcinaće biti dostupna u Crnoj Gori, po informacijama Instituta za javno zdravlje (IJZ), u toku ove godine”, rekao je Kavarić.

On je naglasio da su bebe sada potpuno nezaštićene kada je pertusis u pitanju.

Kavarić je istakao da nakon pet godina od vakcinacije može ponovo doći do obolijevanja od velikog kašlja.

“Skoro 90 odsto oboljelih u Crnoj Gori su ili nevakcinisani, ili je od zadnje vakcine prošlo više od pet godina”, rekao je Kavarić.

Prema njegovim riječima, fokus zdravstvene struke je ipak na bebama starim do godinu, jer su one najugroženije.

“Ono što je meni najvažnije je da skrenem pažnju roditeljima – ako u porodici imamo bebu ugrožena je ona, a ne oni koji imaju trenutno pertusis. Mogu da ga imaju, a da nijesu svjesni ako se ne dijagnostifikuje”, naveo je Kavarić.

On je istakao da ne treba čekati da se vidi šta će biti kada je u pitanju pertusis, jer nije ništa dobro.

“Treba odmah otići kod pedijatra i čitati informacije na relevantnim sajtovima, prije svega je to sajt IJZ”, poručio je Kavarić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije