fbpx
NaslovnicaCrna GoraKatnić: Politička osveta protiv SDT

Katnić: Politička osveta protiv SDT

Podgorica, (MINA) – Reforma tužilačkih zakona je politička osveta prema specijalnim tužiocima, kazao je glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

On je, na panel diskusiji Udruženja studenata ELSA Montenegro na temu “Reforma državnog tužilaštva”, rekao da Zakon o o Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) nije izmijenjen ni u jednoj normi, niti je za time bilo potrebe, prenosi Mediabiro.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak kazala je da se dugo čekalo na reforme, i da one idu sporije nego što javnost zahtijeva.

„Mi smo svjesni da su nam najtruliji dio sistema tužilaštvo, sudstvo, pa i policija. Znači, taj represivni aparat”, navela je Bošnjak.

Prema njenim riječima, tu mora da se pravi duboki rez.

“To je metastaziralo, da je korupcija, kao što smo imali prilike da gledamo u raznim tajnim snimcima koji su isplivali na svjetlost dana, šta se radi u tužilaštvu, kakvo nam je tužilaštvo i koliko zaudara na korupciju. Zbog toga smo bili svjesni da mora da se napravi otklon prema tome” kazala je Bošnjak.

Ona smatra da treba usvojiti novi zakon.

„I novi sistem kako da se biraju ljudi u Tužilačkom savjetu, jer je ovaj Tužilački savjet pokazao da je to zarobljena institucija i da unutar tog esnafa vlada solidarnost i da nema kritičke riječi”, kazala je Bošnjak.

Katnić je rekao da su tužilački zakoni doneseni u skladu sa svim propisima i najvećim standardima koji postoje u civilizovanom svijetu.

“I sam zakon i naziv zakona je pogrešan”, kazao je Katnić.

On je naveo da je u tom slučaju “riječ o političkoj osveti prema njemu i specijalnim tužiocima”.

„Zato što su vršili svoju funkciju – gonili počinioce krivičnih djela. Mi, dakle, postojimo radi otkrivanja krivičnih djela visoke korupcije, a to su funkcioneri na najvećoj razini i jasno je da bi oni sve uradili da učine ovo što su predvidjeli”, rekao je Katnić.

On je prokomentarisao i svoje učešće u filmu Zavjera.

„Što se filma tiče, tu sam namjerno učestvovao. Imajući u vidu da je sadašnja vlast protivzakonito pokušala da me ostavi bez posla, mislio sam da se, imajući u vidu da imam malo talenta za glumu, prebacim na tu oblast”, objasnio je Katnić.

Advokat Dragan Šoć rekao je da obavezujući evropski standardi za reformu tužilačkih zakona ne postoje, već samo dva principa Venecijanske komisije.

On je kazao da je iznenađen da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje za izmjenu tužilačkih zakona 2013. godine koje su i sada na snazi.

“Morate da znate da članovi te komisije dolaze iz država iz kojih dolaze i da ne poznaju tradiciju i istorijat Crne Gore. Oni su konstatovali da u Evropi ne postoje dvije države koje na isti način biraju članove tužilaštva”, rekao je Šoć.

Bivša generalna direktorica Direktorata za pravosuđe Marijana Laković Drašković kazala je da je Crna Gora zabilježila napredak kada je u pitanju oblast pravosuđa koje se tiče poglavlja 23, ali da je moguće nazadovanje.

„Ako bi se ovakvi zakoni usvojili, a ja sam ubijeđena da neće, jer sam sigurna da će vladajuća većina da ispoštuje većinsku volju građana.

Ona je navela da, prema istraživanjima, 70 odsto njih žele da uđu u Evropsku uniju (EU), “pa s tim u vezi naravno da će se predomisliti i neće usvojiti ovakve zakone.”

“Ono što Evropska komisija očekuje od nas jeste dijalog. Rješenje ove političke i društvene krize jeste da se sjedne za sto i da vladajuća većina pozove sve relevantne insitutcije i da se dogovore prvenstveno oko izbora vrhovnog državnog tužioca”, kazala je Laković Drašković.

Bošnjak smatra da treba dati šansu novim ljudima.

„Sigurna sam da će biti nezavisniji nego ovi sad. Ovi sad su pokazali da je to čista partitokratija. Treba da se fino provjeri sve: ko je šta radio, kako je ko stekao imovinu, jer vi imate policajce koji imaju enormnu imovinu od 500, 600 EUR plate”, navela je Bošnjak.

Katnić je kazao da skupštinska većina „sebi daje više prava nego što ga zapravo ima”.

On je dodao da misli da će EU i zapadni partneri istrajati.

Šoć je poručio da treba pokazati političku volju da se deblokiraju institucije.

Bošnjak je istakla da očekuje negativnu ocjenu Venecijanske komisije.

Ona je kazala da, uprkos tome, njena partija neće glasati ni za jedan zakon dok se ne izglasa zakon o reformi tužilaštva.

Najčitanije

policija, Podgorica

UP: Tužilac upoznat sa incidentima na stadionu pod Goricom

Podgorica, (MINA) - Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica preduzimaju mjere u cilju utvrđivanja incidenata...