fbpx
NaslovnicaCrna GoraKaluđerović: SAD neće blagonaklono gledati na potencijalne radikalne zaokrete

Kaluđerović: SAD neće blagonaklono gledati na potencijalne radikalne zaokrete


Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) neće blagonaklono gledati na bilo kakve potencijalne radikalne zaokrete u spoljnoj politici Crne Gore, ocijenio je odlazeći crnogorski ambasador u Vašingtonu Nebojša Kaluđerović.

Kaluđerović, koji je završio četvorogodišnji mandat u SAD, u intervjuu za Glas Amerike kazao je da očekuje da se Balkan nađe na agendi administracije Džoa Bajdena.

“Očekujem da se Balkan nađe na agendi nove administracije nakon određenog perioda i ekipiranja važnih pozicija u Stejt departmentu, za što moramo imati i razumijevanja i strpljenja”, naveo je Kaluđerović.

On je rekao da obećava činjenica da je Bajden dosadašnjim imenovanjima pokazao da će biti okružen saradnicima koji su profesionalci u svojim oblastima, ljudi sa iskustvom, koji posjeduju neophodnu ekspertizu za hvatanje u koštac sa različitim izazovima na domaćoj i svjetskoj sceni.

Kaluđerović je ocijenio da će nova američka administracija, baš kao što su to radile i sve prethodne, nastaviti partnerstvo i savezništvo sa Crnom Gorom, jer je i u svim izjavama novih zvaničnika saradnja sa SAD na visokom mjestu u vanjsko-političkoj agendi.

“U konkretnom slučaju nove vlade i većine u parlamentu, to se prevashodno odnosi na potrebu da potpisani Sporazum o vanjskopolitičkim prioritetima, koji je dobro primljen u američkim diplomatskim i političkim krugovima obje partije, sprovede u djelo”, kazao je Kaluđerović.

On je rekao da taj sporazum predstavlja do sada najjasniji pokazatelj i garanciju da Crna Gora neće skrenuti sa vanjsko-političkog puta kojim je išla još od obnove državnosti 2006.

“S druge strane, svakako smatram da SAD i administracija predsjednika Bajdena neće blagonaklono gledali na bilo kakve potencijalne radikalne zaokrete u našoj spoljnoj politici i naznake da bi umjesto zapadnim vrijednostima mogli da se okrenemo nekom drugom sistemu vrijednosti i načinima vladanja”, naveo je Kaluđerović.

Kaluđerović smatra da je Bajden neko ko zaista dobro poznaje region i osvjedočeni je prijatelj Crne Gore.

“Njegov doprinos našim evroatlantskim integracijama je nemjerljiv, što je naša država i prepoznala kada mu je u martu 2018. uručila visoko odlikovanje”, naveo je Kaluđerović.

On je kazao da, kao što je Bajden i pomenuo u svom inauguracionom govoru, za očekivati je da SAD igraju ulogu snažnog i pouzdanog partnera za mir, napredak i bezbjednost i da „vode ne samo primjerom svoje moći nego i snagom svog primjera.

Kaluđerović je naveo da Bajden stavlja globalnu promociju demokratije, ljudskih prava i zaštite životne sredine u centar djelovanja, ukazujući da je već SAD „vratio“ u Pariski klimatski sporazum i najavio da će pokušati da ponovo stavi na snagu Iranski nuklearni sporazum.

“Imajući u vidu gore navedeno, nema sumnje da će Crnoj Gori i regionu Balkana biti ukazana dužna pažnja u smislu podrške evropskim i evroatlantskim integracijama i suočavanju sa izazovima koji ih prate na tom putu”, smatra Kaluđerović.

Najčitanije

CEES

Dosljednom primjenom zakona do unapređenja rada opštinskih preduzeća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Trenutni pravni okvir pruža značajne mogućnosti za unapređenje rada opštinskih preduzeća,...