fbpx
NaslovnicaCrna GoraJoanikijeve poruke ne doprinose suživotu u Crnoj Gori

Joanikijeve poruke ne doprinose suživotu u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Poruke mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija ne doprinose suživotu i međuvjerskom skladu, smatraju u Građanskom pokretu (GP) URA.

Iz URA-e su to kazali reagujući na izjavu Joanikija da će Njegoševa kapela na Lovćenu biti obnovljena kada dođe do “sveopšteg pokajanja”, i da bi se time napravio “otklon i od ustašluka, koji je djelimično otrovao Crnu Goru, a i od komunizma”.

Kako su naveli iz GP URA, Joanikije bi, kao crkveni velikodostojnik, trebalo da vodi računa i brine o vjeri i zajednici na osnovama religije koju predstavlja.

“Crnu Goru nije zahvatio nikakav „ustašluk“ već je ona država, kako stoji u njenom Ustavu, jednaka i ista za sve njene građane, u kojoj niko nije i ne smije biti diskriminisan zbog svog ličnog opredjeljenja ili pripadnosti”, kaže se u reagovanju.

Iz te stranke su poručili da nazadne ideologije koje pominje Joanikije nijesu i neće biti budućnost Crne Gore uprkos neskrivenim namjerama pojedinaca da, barem diskursom, podsjećaju da su one i dalje prisutne.

Crna Gora je, kako su kazali iz URA-e, te ideologije davno pobijedila i uvijek će nanovo.

“Svi društveni subjekti koji imaju veliki značaj u javnom mnjenju morali bi brižljivije i odmjerenije vagati svoje riječi, dok su netrpeljivost i upoređivanje sa nazadnim ideologijama i savremenog trenutka neprihvatljivi, posebno kada dolaze od crkvenog velikodostojnika kakav je Joanikije”, dodaje se u reagovanju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...