fbpx
NaslovnicaCrna GoraJasna namjera da se onemogući veće političko učešće žena

Jasna namjera da se onemogući veće političko učešće žena

Podgorica, (MINA) – Proglašenje nezakonitih izbornih lista nije tehnički propust, već se radi o jasnoj namjeri da se onemogući veće političko učešće žena, ocijenili su iz Centra za ženska prava (CŽP).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da podržavaju reakciju Centra za demokratsku tranziciju koji je utvrdio da su opštinske izborne komisije nezakonito proglasile čak 23 izborne liste za predstojeće lokalne izbore.

U najvećem broju slučajeva kršenja se odnose na nepoštovanje odredbi Zakona o izboru odbornika (ZOIP) da na izbornoj listi mora biti najmanje 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola i da među svaka četiri kandidata na listi mora biti najmanje jedna žena.

Iz CŽP su istakli da je nedopustivo da se takve nezakonitosti dešavaju 11 godina od usvajanja izbornih kvota kojima se nastoji poboljšati još uvijek nedovoljno političko učešće žena.

“Pomenute odredbe ZOIP su na snazi više od decenije, pa ovakvi kontinuirani propusti, koji s dešavaju tokom lokalnih izbora, ukazuju na to da se ne radi o tehničkom propustu, već o jasnoj namjeri da se onemogući veće političko učešće žena, bez kojeg ne možemo govoriti o demokratskom društvu”, smatraju u CŽP.

Oni su podsjetili da je pitanje nedovoljnog političkog učešća žena, posebno predstavnica manjina i marginalizovanih grupa, predmet kontinuirane kritike važnih međunarodnih aktera, poput Evropske komisije, OEBS i UN Komiteta za zabranu diskriminacije žena.

Kako su istakli iz CŽP, takvi propusti direktno podrivaju evropski put i status Crne Gore pred međunarodim tijelima koje prate stanje u državi.

“Stoga zahtijevamo da Državna izborna komisija prestane sa ulogom pasivnog posmatrača, da pažljivije prati poštovanje pomenutih odredbi ZOIP, umjesto da prepušta svoj posao nevladinom sektoru koji se, kao i mnogo puta do sada, jedini ozbiljno bavi praćenjem izbornog procesa”, navodi se u saopštenju te NVO.

Iz CŽP su zatražili i da državno tužilaštvo pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti članova opštinskih izbornih komisija u Kolašinu, Plavu, Rožajama, Baru, Bijelom Polju, Plužinama, Danilovgradu, Žabljaku i Pljevljima, koje su odobrile nezakonite izborne liste.

“I konačno, tražimo od građana i građanki da ne daju svoj glas onim političkim partijama koje su onemogućavanjem političkog učešća žena pokazale manjak demokratskog potencijala”, dodaje se u saopštenju.

Iz CŽP su najavili da će o tim nezakonitostima obavijestiti Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori i OEBS, koji u okviru svog mandata pažljivo prate zakonitost sprovođenja izbornih procesa u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ivanović v.d. izvršnog direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) imenovao je Vladimira Ivanovića za...