fbpx
NaslovnicaCrna GoraJačanje bolničkih kapaciteta prioritet

Jačanje bolničkih kapaciteta prioritet

Podgorica, (MINA) – Osnaživanje bolničkih kapaciteta jedan je od osnovih prioriteta Ministarstva zdravlja, a u pripremu plana za ulaganje i jačanje zdravstvenih ustanova Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pružiće ekspertsku pomoć i podršku.

To je zaključeno na sastanku ministra zdravlja Dragoslava Šćekića sa regionalnim direktorom SZO za Evropu Hansom Klugeom, koji je održan na marginama Regionalnog komiteta SZO za Evropu u Tel Avivu, u Izraelu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, sagovornici su se saglasili da nema snažnog zdravstvenog sistema, pripremljenog i sposobnog da pruži efikasan odgovor tokom vanredne situacije, bez savremenih, opremljenih i jakih bolnica.

„Dogovorena je podrška SZO u sprovođenju procjene kapaciteta za pripremljenost i odgovor na krizne zdravstvene situacije, sa posebnim akcentom na jačanje kapaciteta za pružanje servisa za mentalno zdravlje, kao pretpostavka za oporavak od pandemije i očuvanje zdravlja“, navodi se u saopštenju.

Šćekić je zahvalio SZO za podršku u procesu izrade nove Strategije za promociju digitalizacije u funkciji transformacije zdravstvenih usluga i unapređenja zdravlja.

Sastanku su, pored Šćekića i Klugea, prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Obradović, načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju u tom resoru i nacionalni koordinator za SZO, Mirjana Đuranović i šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije