fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzmjene Zakona o informacionoj bezbjednosti do kraja godine

Izmjene Zakona o informacionoj bezbjednosti do kraja godine

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će do kraja godine imati izmijenjeni Zakon o informacionoj bezbjednosti koji podrazumijeva formiranje Agencije za sajber bezbjednost, rekao je ministar javne uprave u tehničkom mandatu Maraš Dukaj.

Dukaj je, na sjednici Vlade, kazao da je i prije sajber napada na Vladinu strukturu, Ministarstvo javne uprave (MJU) preduzelo korake u pogledu sajber bezbjednosti.

“Već smo angažovali eksperte koji rade iz Hrvatske na izmjeni Zakona o informacionoj bezbjednosti. Do kraja godine imaćemo taj zakon koji podrazumijeva formiranje Agencije za sajber bezbjednost, umjesto CIRT-a”, naveo je Dukaj.

Prema njegovim riječima, to je predviđeno i Strategijom za informacionu bezbjednost.

“Mi, kao ozbiljna zemlja moramo uspostaviti sistem odbrane 24/7. Nadam se da ćemo ga, uz podršku Vlade i Ministarstva finansija, brzo uspostaviti, i uspostaviti mrežu koja će biti bezbjedna, to podrazumijeva kompletnu državnu upravu”, rekao je Dukaj.

On je, govoreći o uticaju sajber napada na Vladinu infrastrukturu, kazao da neprestano rade na tome da sistem što prije profunkcioniše.

“Nadam se da ćemo u toku dana imati određene servise. Sve to radimo u skladu sa sugestijama naših partnera. Na terenu su eksperti iz FBI-a, Francuske, i očekujemo narednih dana eksperte iz Velike Britanije”, rekao je Dukaj.

On je kazao da je riječ o veoma ozbiljnom napadu, koji nikad nijedna zemlja nije doživjela i koji košta milione.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije