fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzborom sudija Ustavnog sudija pređena velika etapa u EU integracijama

Izborom sudija Ustavnog sudija pređena velika etapa u EU integracijama

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je izborom sudija Ustavnog suda prešla veliku etapu u procesu integracija u Evropsku uniju (EU), ocijenio je premijer Dritan Abazović.

Abazović je novinarima u Skoplju, rekao da je situacija u Crnoj Gori znatno popravljena nakon što su izabrane sudije Ustavnog suda.

“To je bio veliki teret u našim evropskim integracija. Nijesmo dugo mogli da dođemo do šireg konsenzusa. Mislim da je velika pređena etapa u kontekstu evropskih integracija“, kazao je Abazovič.

On je, govoreći o predsjedničkim izborima, kazao da ne želi nikoga posebno da komentariše.

„Crna Gora je razbila politički monopol, ušla u novu etapu – gdje će se morati stvarati kompromisi i gdje ce morati da zavlada vladavina prava“, rekao je on.

Abazović smatra da se Crna Gora mora još snažnije boriti protiv organizovane korupcije i kriminala.

“Moramo politiku prošlosti, koja je predugo trajala, ostaviti iza sebe, ako želimo da vidimo drugačiju budućnost i mnogo pozitivniju nego što je dosad bila“, rekao je Abazović.

Abazović je rekao da je Crna Gora jedna od rijetkih država u kojoj vlast nije promijenjena gotovo od Drugog svjetskog rata.

„To smo uradili prije dvije godine i susreli sa mnogim problemima. Pokazujemo kako se bori protiv korupcije i kriminala, kako se jačaju institucije, kako se mijenja tužilaštvo na profesionalan način, policija, druge službe“, dodao je on.

Abazović je kazao da se vara onaj ko misli da se to može uraditi preko noći.

„Mislim da su rezultati koje smo postigli za dvije i po godine vlasti, iznad svih optimističnih očekivanja. Ako ovako nastavimo, mislim da će kad se završi pun mandat vlade, Crna Gora biti bolja i slobodnija zemlja“, kazao je Abazović.

Upitan o situaciji na Zapadnom Balkanu, on je rekao da je optimističan po pitanju budućnosti.

„Za to su potrebni lideri koji treba da donose teške odluke, ne možemostalno da gledamo kako ce neko da reaguje na Fejsbuku /Facebook/“, kazao je Abazović.

On je rekao da ohrabruje premijera Kosova Aljbina Kurtija i sprskog predsjednika Aleksandra Vučića da nađu zajedničko rješenje za njihov problem.

„To je najvažnija stvar za nas u regionu. Ohrabrujem da raskrstimo sa politikom prošlosti, da gradimo budućnost na povjerenju i poštovanju i da fokus, umjesto na svađe i nacionalizam, bude ekonomija. To građani očekuju i niko ne treba da nas omete“, poručio je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Bez golova u posljednjem kolu, Srbija bez osmine finala

Podgorica, (MINA) – Fudbaleri Srbije nijesu uspjeli da se plasiraju u osminu finala Evropskog...