fbpx
NaslovnicaCrna GoraIvanović: Pristupanje Crne Gore EU do 2030. realnost

Ivanović: Pristupanje Crne Gore EU do 2030. realnost

Podgorica, (MINA) – Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU) do 2030. godine je realnost, ocijenio je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na panel diskusiji održanoj u okviru Delfi ekonomskog foruma.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), on je kazao da je politika proširenja najuspješnija politika EU, koja podstiče demokratske i ekonomske reforme u zemljama koje žele postati članice i promoviše stabilnost i prosperitet u Evropi.

„Za Crnu Goru je proširenje EU do 2030. realnost, a uvjereni smo da se to može desiti i prije. To su poruke koje posljednje vrijeme možemo čuti sa svih važnih adresa, a mi istovremeno radimo veoma naporno da to i ostvarimo“, rekao je Ivanović na panelu “Proširenje EU 2030: San ili stvarnost?”.

On je naveo da je jasno da je rat na tlu Evrope promijenio geopolitičku stvarnost i uticao da proces proširenja EU dobije novu dinamiku i podstakne da nešto, što je prije nekoliko godina moglo biti san, sada može biti i biće stvarnost.

Kako je istakao Ivanović, Crna Gora je u savršenoj poziciji da bude prva sljedeća članica i pokaže da je proširenje EU izvodljivo i relevantno.

Sa panela je poručeno da je unutrašnja reforma EU potrebna, ali da ne smije poslužiti kao izgovor za odgađanje prijema novih članica.

Ocijenjeno je da proces proširenja EU može i treba da se odvija paralelno sa reformom EU, a da politika proširenja ostane čvrsto utemeljena na principu napredovanja zasnovanom na individualnim zaslugama.

„Bilo je riječi i o postepenom gubitku entuzijazma u odnosu na proširenje među zemljama Zapadnog Balkana, iz različitih razloga“, rekli su iz MVP.

U tom kontekstu, Ivanović je kazao da je stepen podrške građana u Crnoj Gori oko 80 odsto, što je dodatan razlog da upravo Crna Gora bude 28. članica Unije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Popravljena tri državna rekorda

Podgorica, (MINA) - Hitac Danijela Furtule u bacanju diska i tri državna rekorda obilježili...