fbpx
NaslovnicaCrna GoraIntegracioni proces da se nastavlja bez obzira ko je na vlasti

Integracioni proces da se nastavlja bez obzira ko je na vlasti

Podgorica, (MINA) – Integracioni proces treba da se nastavlja bez obzira na to ko je na vlasti, poručio je ministar vanjskih poslova Letonije Edgars Rinkevičs i dodao da je Crna Gora pokazala demokratsku zrelost.

Rinkevičs je, na sastanku sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, naveo da je Letonija jedna od članica Evropske unije (EU) koja se zalaže za proširenje upravo iz razloga bezbjednosti, stabilnosti i potrebne promjene dinamike.

On je, kako je saopšteno iz kabineta Đukanovića, podsjetio na iskustva njegove zemlje u integracijama i naglasio da nije riječ samo o ispunjavanju tehničkih uslova, već i postojanju političke volje i spremnosti za proširenje.

“Tu je lopta više u dvorištu EU, nego u nekoj od zemalja kandidata“, naveo je Rinkevičs.

On je rekao da je neophodno ispuniti sve kriterijume za članstvo.

Rinkevičs je ocijenio da je napredak koji je Crna Gora ostvarila tokom godina sjajan, da je pokazala demokratsku zrelost i prešla veliki put, što treba da se vrednuje.

„Bez obzira ko je na vlasti, integracioni proces treba da se nastavlja”, istakao je Rinkevičs.

On je poručio “da treba da razbijemo začarani krug i pošaljemo signal regionu da je politika proširenja živa”.

“Letonija na tom putu stoji uz Crnu Goru i kroz praktičnu podršku, ali i u razgovorima na međuvladinim konferencijama“, rekao je Rinkevičs.

Đukanović je kazao da se raduje posjeti Rinkevičsa, koju, kako je naveo, vidi kao još jedan napor Letonije da unaprijedi saradnju sa zemljama regiona.

“To posebno cijenimo u vremenu kada svjedočimo brojnim izazovima, uključujući i region kojem Letonija pripada”, rekao je Đukanović.

On je zahvalio na razumijevanju evropskih i euroatlantskih aspiracija Crne Gore i za podršku koju Letonija pruža na tom putu.

Zahvaljujući toj podršci, kako je kazao, Crna Gora je ostvarila prvi strateški cilj, članstvo u NATO.

„Uz uvjerenje da smo kao partneri u tom savezu potvrdili opravdanost prijema, i kroz doprinos globalnom miru učestvujući u misijama kao što je Pojačano istureno prisustvo u Letoniji“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je podsjetio da se, nažalost, svjedoči usporavanju na planu proširenja i sledstveno tome, očekivanom ispunjavanju tog prostora uticajem trećih strana.

On je kazao da je uvjeren da bez integracije ne može biti pouzdane stabilnosti u ovom dijelu Evrope, a samim tim ni u Evropi.

„Uz ocjenu o uzornim bilateralnim odnosima, pozdravio je saradnju u oblasti odbrane, unutrašnjih poslova i bezbjednosti i vanjskih poslova, i iskazao zainteresovanost da se nastavi program školovanja oficira na Baltičkom koledžu, kao i za proširenje kolonije investitora koji će Crnoj Gori donijeti i nova znanja i vrijednosti u narednom periodu“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije