fbpx
NaslovnicaCrna GoraInstitucije shvatile značaj otvorenih podataka

Institucije shvatile značaj otvorenih podataka

Podgorica, (MINA) – Crnogorske institucije shvatile su značaj otvorenih podataka i njihovog proaktivnog objavljivanja, ocijenili su iz Ministarstva javne uprave, navodeći da je javnost zainteresovana za podatke koje su u posjedu organa vlasti.

Načelnica za interoperabilnost registara i normativne poslove u tom resoru, Bojana Bajić, kazala je da uspostavljanje portala otvorenih podataka, koji se nalazi na internet adresi www.data.gov.me, obaveza MJU, koja je normirana Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

“Uspostavljanju portala prethodila je izrada aplikativnog rješenja i podzakonskog akata o načinu objavljivanja podataka u otvorenom formatu, kao i kontinuirana saradnja sa drugim organima koji imaju obavezu objavljivanja podataka u mašinski čitljivom formatu”, kazala je Bajić agenciji MINA.

Kako je navela, u cilju nesmetanog funkcionisanja portala, a u skladu sa pravilima objave podataka, određeni su administratori organa i obavljene obuke za objavljivanje podataka u otvorenom formatu, čime je, uz koordinaciju MJU, započeo proces objave podataka u otvorenom formatu.

Na pitanje koliko setova podataka je do sada postavljeno, i da li su zadovoljni dinamikom, Bajić je kazala da je do sada na portal otvorenih podataka postavljeno 38 datasetova iz 12 različitih institucija.

“Kako objavljivanje podataka u otvorenom formatu predstavlja novinu u načinu objave podataka javne uprave, koje podrazumijeva promociju, organizaciju radionica i neposrednu saradnju sa organima u cilju da se benefiti ovog pristupa na najbolji način valorizuju, u narednim mjesecima tek očekujemo povećanje ovog broja”, navela je Bajić.

Upitana kako su na tu novinu reagovale institucije, a kako javnost, odnosno korisnici podataka, ona je rekla da implementaciju portala prati izuzetno pozitivna reakcija kako drugih institucija, tako i javnosti.

“Institucije su shvatile značaj otvorenih podataka i proaktivnog objavljivanja podataka, dok je javnost, odnosno korisnici, zainteresovana za podatke koje su u posjedu organa vlasti.

Ona je pojasnila da otvoreni podaci, odnosno podaci koji su u mašinski čitljivom formatu, mogu direktno biti iskorišćeni za kreiranje novih proizvoda u vidu aplikacija koje obrađuju otvorene podatke i daju informacije koje mogu olakšati svakodnevicu.

“Na primjer aplikacije o zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, privrednim subjektima, zatim aplikacije koje prate neku pojavu, kao što je frekventnost saobraćajnih nesreća u odnosu na lokaciju, vremenske prilike u odnosu na lokaciju”, precizirala je Bajić.

Prema njenim riječima, sve to mogu biti početne ideje za pokretanje biznisa, start-upova i slično.

Na pitanje kakvi su planovi Ministarstva kada je ovaj projekat u pitanju, ona je kazala da je Vlada usvojila Analizu ocjene spremnosti javne uprave za objavljivanje podataka u otvorenom formatu, koja naglašava početnu poziciju, postojeći pravni okvir, kao i moguće prepreke za realizaciju projekta.

“Trenutno je u toku formiranje Radnog tima za open data na osnovu zaključaka Vlade koja je usvojila tu analizu, a koja će se baviti širenjem inicijative za otvaranje podataka”, rekla je Bajić.

Kako je navela, MJU se odazvalo inicijativi Privredne komore Crne Gore da bude dio projekta ODEON (Otvoreni podaci za evropske inovacije), čiji je osnovni cilj da stvori nov model upravljanja podacima, a sve u skladu sa strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta.

“Njegovi specifični ciljevi su povećanje dostupnosti kvalitetnih otvorenih podataka i povećanje njihovog korišćenja od činilaca takozvane četvorostruke spirale: univerziteti – privreda – država – civilno društvo”, dodala je Bajić.

Najčitanije