fbpx
NaslovnicaCrna GoraInjac: Odluka o imenovanju Goranovića u kabinetu Đukanovića

Injac: Odluka o imenovanju Goranovića u kabinetu Đukanovića

Podgorica, (MINA) – Odluka o imenovanju potpukovnika Todora Goranovića na dužnost direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata nalazi se u kabinetu Predsjednika Crne Gore, i Ministarstvo odbrane nije dobilo povratnu informaciju o njenom statusu, kazala je resorna ministarka Olivera Injac.

Ona je to rekla u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Predraga Boškovića da li je uputila predlog za postavljanje Goranovića na mjesto direktora Direktorata za obavještajno bezbjednosne poslove Savjetu za bezbjednost i odbranu, kako Ustav nalaže.

Injac je navela da je taj predlog upućen članovima Savjeta za odbranu i bezbjednost 10. novembra.

„Odluka o postavljenju Goranovića na to formacijsko mjesto odmah je potpisana od predsjednika Vlade i Skupštine. Ta odluka se već danima nalazi u kabinetu Predsjednika Crne Gore“, kazala je Injac.

Ministarstvo, kako je rekla, još nije dobilo nikakvu povratnu informaciju o statusu te i drugih odluka, koje su u istoj grupi dokumenata dostavljenih kabinetu Predsjednika države.

„Zatražila sam da članovi Savjeta za odbranu i bezbjednost što prije reaguju, pošto posao u Ministarstvu ne može da čeka, i da jedno toliko odugovlačenje nije primjereno“, navela je Injac.

Rad Obavještajno-bezbjednosnog direktorata, kako je kazala, regulisan je Zakonom o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, koji je stupio na snagu 2019. godine.

Injac je rekla da je tim zakonom, između ostalog, definisano i pitanje postavljenja direktora tog direktorata.

„Predviđeno je da direktora postavlja Vlada, na predlog ministra odbrane, uz pribavljeno mišljenje nadležnog radnog tijela Skupštine“, precizirala je Injac.

Ona je kazala da odredbe tog zakona ne prave razliku u pogledu postavljenja između profesionalnih vojnih lica i civila, sa obzirom na to da, prema Ustavu, oficire postavlja i razješava Savjet za odbranu i bezbjednost.

Injac je navela da postavljenje profesionalnog vojnog lica, odnosno oficira, na dužnost direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata nije definisano Zakonom o vojno obavještajnim bezbjednosnim poslovima, kao specijalnim zakonom za tu oblast, zbog čega predstavlja pravnu prazninu.

„Sa obzirom na to da se u konkretnom slučaju radi o postavljenju oficira na čelo direktorata, morale su se ispoštovati dvije procdeure, i ona predviđena Ustavom, ali i zakonom, koji je leks specijalis, što je i učinjeno“, rekla je Injac.

Ona je kazala da je ispoštovana procedura predviđena Zakonom o vojno obavještajnim i bezbjednosnim poslovima.

Injac je najavila da će u narednom periodu iznositi podatke o nekim imenovanjima profesionalnih vojnih lica u Ministarstvu odbrane u prethodnim godinama, koja, kako je navela, nijesu bila na Savjetu za odbranu i bezbjenodst.

Bošković je odgovorio da ne postoji zakon koji može da prevaziđe Ustav, kao najviši pravni akt u državi.

On je pitao Injac koji su razlozi, „nakon što je javno priznala da je povrijedila Ustav, da to ponovo uradi“.

Bošković je kazao da je 5. novembra na Vladi donijeta odluka o postavljanju Goranovića za direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata, a predlog za njegovo postavljanje Savjetu za bezbjednost i odbranu je postat 10. novembra.

„Tim opet potvrđujete da kršite Ustav kao najveći pravni akt u državi. Da li opet iz neznanja, ili loše namjere? Više bih rekao da imate loše savjetnike, koji vas guraju u nezakonit rad“, naveo je Bošković.

On je pitao Injac u vezi sa informacijom koja se pojavila u medijima da se nastavlja sa modernizacijom Vojske Crne Gore (VCG) nabavkom još dva Bell 505 helikoptera, i kada se oni mogu očekivati.

Injac je odgovorila da se razmatra mogućnost nastavka saradnje sa partnerima iz Kanade.

„Budući da je u decembru prošle godine istekao period od tri godine, u kome je na snazi bio memorandum o razumijevanju između Ministarstva odbrane i Kanadske privredne koorporacije, u Ministarstvu je započeta procedura internog usaglašavanja novog, ili produženja važenja starog memoranduma“, navela je Injac.

Ona je dodala da potpisivanje memoranduma ne podrazumjeva nastanak bilo kakvih finansijskih obaveza, već samo služi kao pravni osnov za eventualno sklapanje kupoprodajnih ugovora.

Tokom ove godine, kako je kazala Injac, reaiizovan je niz sastanaka u cilju razmatranja modaliteta saradnje u nastavku modernizacije Vazduhoplovstva VCG.

„Konačna odluka o nabavci novih helikoptera i partnerima sa kojima će ona biti realizovana biće donijeta u narednom periodu, sa planom da se od 2023. godine počnu planirati budžetska sredstva, nakon detaljne analize potreba i ekonomskih parametara, što će precizno biti definisano u strateškim dokumentima“, rekla je Injac.

Ona je ocijenila da je Bošković ostavio pustoš u sistemu odbrane Crne Gore i urušio ga „do te mjere da nema ekspertske pomoći koju je tražila, a koja to nije konstatovala“.

„Sistem je izruiniran za četiri godine. Takav ste pustoš ostavili, takve stare neriješene viškove sredstava i opreme i naoružanja, da nam sad treba nekoliko godina da se toga oslobodimo“, navela je Injac.

Bošković je odgovorio da će najbolji sud o tome ko je i koliko urušio sistem dati pripadnici VCG.

„Što se tiče helikoptera VCG, prethodni menadžment je uložio 165 miliona EUR u glavne nabavke, a to se nikako ne može podvesti pod konstataciju da je za četiri godine urušen sistem, već su značajno unaprijeđene sposobnosti i kapaciteti VCG“, naveo je Bošković.

Poslanica DPS-a Suzana Pribilović pitala je Injac da li je inicirala razrješenje predsjednice i članica Komisije za žalbe kako bi prikrila nezakonito postupanje i odlučivanje u predmetu poznatom pod nazivom „Kadeti”, ili da bi onemogućili zaposlene službenike i namještenike, kao i kandidate za zapošljavanje, u ostvarivanju njihovih prava.

Injac je odgovorila da kao ministarka odbrane nije u formalno pravnom smislu inicirala razrješenje predsjednice i članica Komisije za žalbe, jer to nije u njenoj nadležnosti.

Ona je kazala da je na jednoj od sjednica Vlade informisala njene članove o nazakonitostima u postupanju Komisije za žalbe u postupku po žalbi jednog od kandidata izjavljenoj na odluku o izboru lica za obrazovanje na Vazduhoplovnoj akademiji u Atini.

Injac je rekla da niko iz Vlade nije prikrivao bilo kakvo nezakonito postupanje.

Poslanik Socijalističke narodne partije Dragan Vukić pitao je Injac da li Ministrarstvo odbrane planira izgradnju vojne kasarne u Andrijevici.

Injac je odgovorila da Predlogom budžeta za narednu godinu nijesu predviđena sredstva za nastavak realizacije projekta izgradnje nove kasarne u Andrijevica.

„Trenutni naš plan je da će u kapitalnom budžetu od 2023. godine biti planirana sredstva“, kazala je Injac.

To je, kako je dodala, veliki projekat.

„Sa obzirom na to da nije bilo nikakvih planova i da nije bila adekvatna lokacija, nijesmo mogli da počnemo izradu glavnog projekta tokom ove godine“, navela je Injac.

Injac je kazala da je analizom u Generalštabu VCG ustanovljen niz nedostataka u pogledu odabira lokacije predviđene za izgradnju kasarne.

„Lokaciju nadvisuju naselja i brojni objekti koji se nalaze u neposrednoj blizini prostora predviđenog za izgradnju kasarne, što omogućava nesmetano osmatranje unutrašnjosti kasarne, i značajno otežava stvaranje bezbjednih i sigurnih uslova za život i rad u samoj kasarni“, navela je Injac.

Ona je rekla da se lokacija kasarne nalazi u dolini, odnosno blizini rijeke Lim.

„Određeni izazov je i postojanje izbjegličkog naselja koje zalazi u prostor buduće kasarne“, dodala je Injac.

Vukić je poručio da kasarna u Andrijevici mora biti izgrađena.

„Ako ne možemo na toj lokaciji, možemo na nekoj drugoj koju posjeduje ta opština. Ne smijemo da dozvolimo da sjeveroistok zemlje nema nijednu vojnu kasarnu“, naveo je Vukić.

Bošković je kazao da je projekat izgradnje kasarne u Andrijevici mogao biti realizovan, da je bilo spremnosti sadašnjeg menadžmenta.

„U budžetu za ovu godinu, koji nije usvojen, već je rađen novi, bila su predviđena sredstva za izgradnju kasarne na tom lokalitetu“, rekao je Bošković.

Taj lokalitet, kako je dodao, opredijelili su stručni ljudi iz ministarstva odbrane, odnosno VCG, koji su predvidjeli da je to najbolja moguća lokacija u Andrijevici.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije