fbpx
NaslovnicaCrna GoraInjac: NATO mora zadržati određeni stepen fleksibilnosti

Injac: NATO mora zadržati određeni stepen fleksibilnosti

Podgorica, (MINA) – NATO mora zadržati određeni stepen fleksibilnosti i mogućnost prilagođavanja, bez obzira na okolnosti, kako bi mogao da se suoči sa bezbjednosnim izazovima, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na To Be Secure (2BS) Forumu u Podgorici govorila na panelu posvećenom temi NATO 2030: prilagođavanje novim bezbjednosnim izazovima.

Injac je kazala da je NATO najmoćniji političko vojni savez koji je tokom sedam decenija uspješno očuvao mir i stabilnost na evroatlantskom području.

„Imajući u vidu promjenljivo bezbjednosno okruženje, kao i nove multidimenzionalne prijetnje, koje prevazilaze okvire tradicionalnih konflikata, proces strateškog promišljanja NATO 2030. rezultiraće idejama koje će osigurati da NATO ostane jednako uspješan kao i do sada“, navela je Injac.

Ona je istakla da je u posljednjih nekoliko godina, posebno nakon samita u Velsu i Varšavi, NATO prošao kroz najopsežniju transformaciju od perioda Hladnog rata, što je, kako je navela, rezultiralo ojačanom vojnom dimenzijom Alijanse.

Prema njenim riječima, promjene na globalnoj sceni, ubrzani tehnološki razvoj, kao i COVID19 pandemija ukazuju na potrebu reagovanja na nevojne prijetnje i jačanja političke dimenzije Saveza.

“NATO mora zadržati određeni stepen fleksibilnosti i mogućnost prilagođavanja, bez obzira na okolnosti, kako bi mogao da se suoči sa bezbjednosnim izazovima“, kazala je Injac.

Ona je naglasila da će Crna Gora ostati posvećena sistemu kolektivne bezbjednosti, kroz njegovanje vrijednosti Saveza, dalje investiranje u sektor odbrane i jačanje odbrambenih kapaciteta.

Injac je poručila da vjeruje da je kredibilitet Alijanse zagarantovan ukoliko svaka od zemalja članica ostane posvećena transatlantskoj vezi i principu solidarnosti i jedinstva.

Na panelu su, pored Injac, govorili zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Mijo Krešić, dekan Koledža za međunarodne i bezbjednosne studije u Džordž Maršal Centru Endruju Mihta i profesor za strategiju i bezbjednost na Univerzitetu Ekster Džemi Šea.

Najčitanije