fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrit iz Porto Montenegra nije toksičan

Grit iz Porto Montenegra nije toksičan

Podgorica, (MINA) – Ukrajinski Forenzički centar potvrdio je da grit koji je iz Porto Montenegra izvezen u Ukrajinu nije toksičan, kazao je državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak.

On je na konferenciji za novinare u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma naveo da nijesu istiniti navodi da je u pitanju radioaktivni otpad, jer u Crnoj Gori ne postoje izvori radioaktivnosti.

Mrdak je rekao da je kompanija Valdo Montenegro, pored Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), angažovala dva evropska instituta, koji su utvrdili da se radi o neopasnom otpadu, prenosi agencija Mediabiro.

“Tu postoji još jedna, pretpostavljam, administrativna greška, jer otpad nije iz Bijele, kako se često navodilo, već iz Porto Montenegra. On je deportovan kamionima u brodogradilište Bijela, pa pretpostavljamo da je razlog konfuzije taj što u kargo listu piše Bijela“, naveo je Mrdak.

Kako je kazao, u Ukrajini je u toku sudski postupak gdje se utvrđuje da li je grit, koji je stigao iz Porto Montenegra, opasan otpad.

“Ukrajinski Forenzički centar je izvršio analizu, a nezavisni sudski vještak je nakon tumačenja analize utvrdio da se ne radi o opasnom otpadu”, rekao je Mrdak.

U pitanju je, kako je naveo, otpad koji se nalazi na takozvanoj zelenoj listi.

“Dakle, mi kao država nismo povrijedili Bazelsku konvenciju, niti smo Ukrajinu doveli u zabludu. Što je najbitnije, CETI je imao potpuno pravo kad je rekao da se, na osnovu njihovih analiza, tu ne radi o opasnom otpadu”, kazao je Mrdak.

On je dodao da pretpostavlja da je prilikom dospijeća grita došlo do toga da je grit analiziran iz ugla zemljišta, a ne iz ugla otpada.

“Ispitivali su dakle da li je taj grit povoljan kao zemljište da se nešto sadi u njemu. Naravno, protokoli za analizu zemljišta i protokoli za analizu otpada su različiti i naravno da su došli do zaključka da taj grit nije povoljan za sadnju bilo čega”, rekao je Mrdak.

Danijela Šuković iz CETI-ja kazala je da se u Centru trude da posao obavljaju stručno i da joj je drago što je to potvrđeno sa više adresa, posebno uzimajući u obzir medijske navode.

“Mogu vas uvjeriti da smo apsolutno nepristrasni i da tako pristupamo svakom uzorku. Uvijek smo negdje sa strane, trudeći se da radimo samo kompetentno i što preciznije”, navela je Šuković.

Kako je dodala, kada se radi mnogo, ima grešaka, ali uvođenjem standarda trude se da ih svedu na minimum.

“Štaviše, gotovo da ih i nema i na to smo posebno ponosni”, poručila je Šuković.

Najčitanije