fbpx
NaslovnicaCrna GoraFormiraju komisiju za kontrolu rada Specijalnog odjeljenja Višeg suda

Formiraju komisiju za kontrolu rada Specijalnog odjeljenja Višeg suda

Podgorica, (MINA) – Vrhovni sud formiraće komisiju za kontrolu rada Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici, saopštila je vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković.

Ona je to kazala na Pododboru za pravdu, slobodu i bezbjednost, na kojem starješine pravosuđa, ministarstava i organa za sprovođenje zakona razgovaraju sa visokim predstavnicima Evropske komisije o statusu realizacije privremenih mjerila i planovima za njihovo ispunjenje u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

Vučković je rekla da je Vrhovni sud donio Plan za unaprjeđenje efikasnosti rada Višeg suda u Podgorici, kojim je između ostalog, predviđena mjera kontrole rada Specijalnog odjeljenja.

Ona je pojasnila da će biti formirana Komisija za kontrolu rada Specijalnog odjeljenja Višeg suda, koju će činiti sudije Vrhovnog i Apelacionog suda.

“Planom su predložene i druge mjere, između ostalog, izmjena unutrašnje organizacije suda uz postizanje optimalnog broja predmeta u radu Specijalnog odjeljenja u cilju unaprjeđenja sposobnosti sudija za upravljanje suđenjem kako bi postali aktivniji i kako bi se bolje kontrolisalo vođenje postupaka”, istakla je Vučković.

Ona je pojasnila da je planirano i preduzimanje konkretnih koraka u cilju bolje pripreme i vođenja predmeta iz oblasti organizovanog kriminala i visoke korupcije, što će se posebno vrednovati u okviru procesa ocjenjivanja sposobnosti planiranja kod sudija, a sve u saradnji sa međunarodnim ekspertima.

Kako je navela, predloženo je i kontinuirano primjenjivanje mjera propisanih Zakonikom o krivičnom postupku, do usvajanja izmjena i dopuna Zakonika.

Vučković je, kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, naglasila da se dosadašnji odogovor pravosuđa u pravcu represije kriminaliteta putem trajnog oduzimanja imovinske koristi može definisati nedovoljnim, neefikasnim i nesvrsishodnim, a prvenstveno iz razloga smanjene efikasnosti sudskih postupaka.

“Postojeće odredbe zakona treba mijenjati i dopuniti”, ocijenila je Vučković.

On je dodala da Vrhovni sud ima dva predstavnika u Radnoj grupi za izmjene i dopune Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, koja radi pojačanom dinamikom.

Vučković je ukazala na pitanje bezbjednosti zgrade u kojoj su sjedišta Vrhovnog , Apelacionog i Višeg suda u Podgorici, imajući u vidu sve izazovne okolnosti koje su obilježile prethodnu godinu.

On je istakla da očekuje potpunu saradnju svih nadležnih organa kako bi i ovaj izazov, u što kraćem roku, bio riješen.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

UP: Tužilac upoznat sa incidentima na stadionu pod Goricom

Podgorica, (MINA) - Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica preduzimaju mjere u cilju utvrđivanja incidenata...