fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐurović: Crna Gora mora da ubrza reforme u najvažnijim oblastima

Đurović: Crna Gora mora da ubrza reforme u najvažnijim oblastima

Podgorica, (MINA) – Crna Gora, kao predvodnica u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), mora da ubrza reforme, posebno u najvažnijim i najtežim oblastima, kako bi završila pregovore u narednih nekoliko godina, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je u Pragu učestvovala na radnom doručku za predsjednike parlamenata zemalja kandidata za članstvo u EU, u okviru kojeg su razmijenjena iskustva o ulozi nacionalnih parlamenata na evropskom putu.

Ona je podsjetila da je Crna Gora otišla najdalje u procesu pregovora, kao i da je prihvatila novu metodologiju proširenja EU.

“Specifičnosti Crne Gore su konsenzus o članstvu u EU svih političkih i društvenih aktera, kao i podrška građana članstvu u Uniji, koja je u kontinuitetu izuzetno visoka uprkos tome što je naša zemlja u procesu pregovora već 11 godina”, rekla je Đurović.

Ona je kazala da je oblast vladavine prava prioritet i faktor koji dominantno utiče na dinamiku pregovora sa EU.

Đurović je istakla da su trenutne geopolitičke okolnosti vezane za ratna dešavanja u Ukrajini uticale na smanjenje skepticizma država članica prema daljem proširenju EU.

Prema njenim riječima, države Zapadnog Balkana moraju iskoristiti tu priliku kako bi poboljšale svoj status u procesu pristupanja.

“Značajan korak učinjen je dodjeljivanjem statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, kao i potvrđivanjem evropske perspektive Gruzije”, rekla je Đurović, kaže se u saopštenju.

Ona je saopštila da je izuzetno važno da se ubrza pregovarački proces sa kandidatima sa Zapadnog Balkana i pozdravila dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

“Crna Gora, kao predvodnica u procesu pristupanja EU, mora da ubrza reformske procese, posebno u najvažnijim i najtežim oblastima, kako bi završila pregovore u narednih nekoliko godina”, zaključila je Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije