fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanovićevom izjavom potvrđena obnova CPC 

Đukanovićevom izjavom potvrđena obnova CPC 

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će vratiti crkve i manastire onome kome pripadaju, a to je Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), kazao je mitropolit Mihailo, dodajući da je poslednjom izjavom predsjednika države Mila Đukanovića potvrđena obnova CPC.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da je državno sve što je u Crnoj Gori podignuto do 1918. godine.

“Sve ostalo posle 1920. godine ako je crkva napravila naravno da je to njeno, ali ćemo i tu postaviti pitanje sa kojim je novcem pravljeno”, rekao je Mihailo.

On je kazao da Crnogorci znaju šta je njihovo.

“Ničije ne tražimo, a svoje ne damo, demokratskim putem kao što smo i do sada radili“, poručio je Mihailo

Komentarišući izjavu predsjednika Crne Gore da će raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve, Miahilo je kazao da je Đukanović imao i ranije to u planu, ali da je tražio pravi momenat kada to da saopšti.

“Đukanović je mjerio svoje vrijeme i našao pravi momenata kada to da saopšti kako ne bi došlo do konflikta. Trebalo je sačekati. Znate kakva je bila situacija u Crnoj Gori. Bila bi druga Srebrenica da se nijesmo ovako ponašali”, dodao je Mihailo.

Komentarišući izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je kazao da je Đukanović prvi atesit koji stvara crkvu, Mihailo je kazao da Đukanović ne stvara crkvu nego pomaže.

“On (Đukanović) hoće mir u državi i njegovom izjavom je potvrđena obnova CPC”, istakao je Mihailo.

On je kazao da SPC uvijek radila da izazove nered u Crnoj Gori, i dodao da se mogu očekivati oštre riječi sa skupa koji će biti organbizovan tokom vikenda ispred hrama u Podgorici.

Prema riječima Mihaila, u u Evropi, ali i u svijetu, nema više demokratije, koliko postoji u Crnoj Gori.

„Kome smetaju ostale religije. Da ne ma ostaliih religija mi ne bi umjeli da se ponašamo kao ljudi. Ovdje je dijalog najvažniji“, naveo je Mihailo.

Na pitanje ako Venecijanska komisija ne da pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti da li može doći do toga da Vlada povuče to zakonsko rješenje, Mihailo je kazao da je SPC već “izgubila”.

„Imali ste slučaj u Parizu kada je SPC podinijela dokumentaciju da li je Srebrenica genocid ili nije i izgubili su. Izgubiće i ovdje i izgubili su već“, rekao je Mihailo.

Mihailo je saopštio da će arhimandrit Boris Bojović biti hirtonisan za novog episkopa CPC, koji će biti četvrti u Crnoj Gori.

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...