fbpx
NaslovnicaCrna GoraVraćanjem prijemnih ispita do promovisanja znanja

Vraćanjem prijemnih ispita do promovisanja znanja

Podgorica, (MINA) – Vraćanjem prijemnih ispita u obrazovni sistem promovisaće se znanje kao poželjan ishod školovanja, kazali su iz Građanske Crne Gore.

Iz Građanske Crne Gore su rekli da je, u sveukupnom i svakodnevnom političkom nadmetanju „ko od lošijeg može još gore“, svakome ko razmišlja o dobrobiti i svoje i tuđe djece, ubjedljivo najteže pada stanje u školstvu.

„U Građanskoj Crnoj Gori trenutno najvažnijim smatramo pitanje dilema i bojazni koje imaju naša djeca, učenici u crnogorskim školama“, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da u aprilu učenike završnih razreda čekaju eksterna testiranja, kao i da su te vrste testiranja predviđene kao uslov za nastavak školovanja i za osnovce i za srednjoškolce.

Iz Građanske Crne Gore su rekli da su ocjene dobijene na testiranju, između ostalog, ono što učenicima donosi bodove koji ih svrstavaju na bodovne liste za upis.

„Da li je taj način istinska provjera znanja ili je samo još jedan u nizu promašaja kojim se učenici stavljaju u neravnopravne položaje?“, pitali su iz Građanske Crne Gore.

Kako su kazali, donosioci odluka smatraju da su svi učenici stavljeni u jednaku ravan time što se testovi u isto vrijeme dostavljaju u sve crnogorske škole.

To je, smatraju u Građanskoj Crnoj Gori, jedini dio procesa koji je valjano sačuvan.

Oni tvrde da od tog momenta počinju razna “snalaženja” i propusti uprave, koordinatora i test-administratora i ocjenjivača.

„Pa ona djeca koja su se oslanjala samo na svoje znanje prođu isto ili lošije od onih koja nijesu ni pokušala da nešto nauče. Testiranja su usred završnog klasifikacionog prioda, kad oni što uče moraju da nauče sve za zaključnu, godišnju ocjenu iz 13, 14 predmeta, a ne samo za testiranje iz primarnih predmeta“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, onima što se “snalaze” ionako je svejedno u koje vrijeme su organizovana testiranja.

„Ta nepravda, koju osjete na prvom iskoraku u svijet odraslih, nanosi našoj djeci mnogo više štete nego što smo u stanju da sagledamo. Tako im dajemo lošu sliku da se rad ne cijeni, da učenje ne ispunjava svoju osnovnu svrhu i da će uvijek povlašteni imati svoje pozicije moći“, rekli su iz Građanske Crne Gore.

Oni su poručili da su jednostavna rješenja uvijek najbolja.

„Jednostavnim vraćanjem prijemnih ispita za željene škole i fakultete, mogu se suzbiti VIP odjeljenja, postići da nosioci diplome Luča budu samo učenici koji je znanjem zaslužuju. Samo tako ćemo znanje, opet, promovisati u poželjan ishod školovanja i samo tako nećemo ostati na poslednjim mjestima PISA testiranja“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije